Ανακαλύφθηκε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Ισραήλ

Ανακαλύφθηκε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Ισραήλ

Την ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Βόρειο Καρίς (Karish North) μεγέθους μεταξύ 28 και 42 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (αντιστοιχεί σε 1 έως 1,5 τρισεκατομμυρίων κυβικά πόδια) εντός της Αποκλειστικής Oικονομικής Ζώνης του Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Energean.

Η γεώτρηση, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, έφθασε σε τελικό βάθος 4,880 μέτρων και εντοπίστηκε στήλη υδρογονανθράκων έως τα 249 μέτρα.

Με βάση τον σχεδιασμό η Energean θα συνεχίσει την γεώτρηση σε μεγαλύτερο βάθος για να αξιολογήσει το δυναμικό υδρογονανθράκων, ενώ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο Βόρειο Καρίς, το γεωτρύπανο Stena DrillMAX θα επιστρέψει στις τρεις γεωτρήσεις ανάπτυξης του κυρίως κοιτάσματος Καρίς.

Σημειώνεται ότι πέραν των τεσσάρων αυτών γεωτρήσεων, η Energean διατηρεί το δικαίωμα για την διενέργεια ακόμη έξι γεωτρήσεων με βάση το συμβόλαιο της με την Stena Drilling.

H ανακάλυψη του Βόρειου Καρίς θα καταστεί οικονομικά εκμεταλλεύσιμη μέσω της σύνδεσης της με την “Energean Power”, την υπό κατασκευή Πλωτή Μονάδα Παραγωγής, Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (Floating Production Storage and Offloading – FPSO) η οποία θα είναι εγκατεστημένη σε απόσταση 5,4 χιλιομέτρων από το Βόρειο Καρίς.

Η Πλωτή Μονάδα Παραγωγής, Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης κατασκευάζεται με συνολική δυναμικότητα παραγωγής 8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου τον χρόνο (775 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως), κάτι που θα επιτρέψει την ανάπτυξη τόσο του Βόρειου Καρίς όσο και πρόσθετων ανακαλύψεων.

Η Energean έχει ήδη συμβολαιοποιήσει 4,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και διαθέτει πρόσθετη δυναμικότητα 3,4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως για επιπλέον πωλήσεις από την νέα ανακάλυψη στο Βόρειο Καρίς καθώς και από μελλοντικές ανακαλύψεις./ibna