Άρθρο γνώμης/ Το αβέβαιο αποτέλεσμα μιας διαμαρτυρίας και οι κυβερνητικές αποτυχίες

Άρθρο γνώμης/ Το αβέβαιο αποτέλεσμα μιας διαμαρτυρίας και οι κυβερνητικές αποτυχίες

Το άρθρο αυτό έχει συνταχθεί για την εφημερίδα Albanian Free Press και την ιστοσελίδα www.albanianfreepress.al

Ο Edi Rama δεν παραιτήθηκε ακόμη και μετά την ένατη διαδήλωση που διοργάνωσε η αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση γέμισε με κόσμο την κύρια λεωφόρο της πρωτεύουσας για τέσσερις συνεχόμενες ώρες, υποσχόμενη ότι ο Edi Rama θα παραιτηθεί. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες καθιερώνονται πλέον ως μια συνηθισμένη κατάσταση, χωρίς, εντούτοις, να φέρνουν αποτελέσματα. Από την άλλη πλευρά, έχουμε ένα κυβερνών κόμμα, το οποίο, αν και έχει ψηφιστεί από 1 εκατομμύριο ανθρώπους και αν και έχει σαφή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, φαίνεται αποπροσανατολισμένο και αλαζονικό. Αλλά γιατί βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να επιτύχει το στόχο της, ενώ η κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται τις ενέργειές της;

Αντιπολίτευση

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει βρει ακόμα τον απαραίτητο μηχανισμό για να δημιουργήσει δυσκολίες στην πλειοψηφία. Ό, τι και να κάνει, τίποτα δεν είναι πιο σοβαρό από την ακραία απόφαση να μποϋκοτάρει το κοινοβούλιο. Φυσικά αυτές οι διαμαρτυρίες έχουν μαζική συμμετοχή, ενώ προσελκύουν την έντονη προσοχή των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχουν καταφέρει να στριμώξουν την κυβέρνηση. Ο Edi Rama συνεχίζει να κυβερνά τη χώρα, παρά το γεγονός ότι ο Lulzim Basha διοργάνωσε 9 διαδηλώσεις σε μια προσπάθεια να τον πείσει να παραιτηθεί. Η αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη εκείνων των πολιτών που μερικές φορές ψηφίζουν τη δεξιά και μερικές φορές την αριστερά.

Εν τω μεταξύ, το δεύτερο πρόβλημα με την αντιπολίτευση αφορά στο γεγονός ότι δεν έχει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. Παρόλο που ορισμένες εκθέσεις ήταν αρκετά επικριτικές σχετικά με την κυβέρνηση, και ειδικότερα η έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών, η διπλωματική υπηρεσία των ΗΠΑ δήλωσε ανοιχτά ότι είναι αντίθετη με την απόφαση της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί από τις κοινοβουλευτικές εντολές και να μποϊκοτάρει τις τοπικές εκλογές της 30ής Ιουνίου. Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών, Matthew Palmer, ήταν σαφής σχετικά με αυτό και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να αγνοήσει τις δηλώσεις του.

Ένα άλλο σκληρό πλήγμα που δέχτηκε η αντιπολίτευση από την αμερικανική διπλωματία είναι η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Η αντιπολίτευση εξακολουθεί να αμφισβητεί αυτή τη μεταρρύθμιση, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να την υποστηρίζουν. Η αντιπολίτευση πρέπει να είναι σαφής όσον αφορά το γεγονός ότι δεν μπορεί ποτέ να κερδίσει μια πολιτική μάχη εάν δεν έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Δεν γνωρίζουμε πραγματικά πώς θα αλλάξει αυτό, αλλά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση έχει οργανώσει έως τώρα 9 διαμαρτυρίες χωρίς να έχει αποτέλεσμα δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία.

Πλειοψηφία

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση φαίνεται το ίδιο αποπροσανατολισμένη όπως η αντιπολίτευση. Αυτό που είπε ο Matthew Palmer κατά την επίσκεψή του δεν μπορεί να θεωρηθεί ως στήριξη για το καλό έργο που επιτελεί η κυβέρνηση. Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση είναι νόμιμη και εκλεγμένη, αλλά αυτή η πλειοψηφία δεν μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη για τις επιδόσεις της μέχρι στιγμής. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε δύο πρόσφατες εκθέσεις: Η πρώτη που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι η Αλβανία είναι χώρα όπου παράγονται μεγάλες ποσότητες κάνναβης, χώρα που λειτουργεί ως σημείο διέλευσης για τα σκληρά ναρκωτικά, ενώ παράλληλα αποτελεί καταφύγιο για ξέπλυμα χρημάτων.

Η δεύτερη έκθεση εκδόθηκε από το σουηδικό ινστιτούτο Health Consumer Powerhouse. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η Αλβανία είναι η τελευταία στην Ευρώπη όσον αφορά τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Αυτές οι εκθέσεις θα επαρκούσαν ώστε ο Edi Rama και οι υποστηρικτές αυτής της κυβέρνησης να εγκαταλείψουν την αλαζονεία, να δείξουν μεγαλύτερη ωριμότητα καθώς και ότι είναι σε θέση να επιλύσουν αυτή την πολιτική κρίση. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πραγματικά. Ο Πρωθυπουργός Rama, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Taulant Balla και εκείνοι που επαινούν αυτήν την κυβέρνηση, παρουσιάζουν τα πράγματα έτσι ώστε να φαίνεται ότι οι Αλβανοί ζουν σε έναν επίγειο παράδεισο. Η κυβέρνηση απέτυχε σε πολλούς τομείς. Επιπλέον, έγινε ένοπλη ληστεία ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ στο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας και το Σοσιαλιστικό Κόμμα δηλώνει ότι η αστυνομία θα πρέπει να επαινεθεί για την αντίδρασή της σε χρόνο ρεκόρ.

Αντιπολίτευση και Κυβέρνηση

Οτιδήποτε και αν συμβαίνει, η λύση για να επιλυθεί η κρίση είναι μόνο μέσω συμφωνίας. Ο Ιταλός πρεσβευτής, Alberto Cutillio, ήταν ο πρώτος διπλωμάτης που πρότεινε την πραγματοποίηση διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Αν και έμοιαζε σαν να αγνοούσε την αντιπολίτευση και να υποστήριζε την κυβέρνηση, ακόμα και ο Μάθιου Πάλμερ είπε κάτι που φάνηκε σαν να πέρασε απαρατήρητο. Διατύπωσε τη λέξη «κρίση» και παρά τις προσπάθειες της πλειοψηφίας να το ονομάσει «πολιτική κρίση», η χώρα αντιμετωπίζει μια κρίση και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο οι δύο πολιτικοί ηγέτες να ξεκινήσουν διάλογο και να βρουν λύση. Και για να μπορέσουν να το επιτύχουν αυτό, πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις. Πρέπει να είναι ειλικρινείς και να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Αλλά το γεγονός ότι αυτό δεν γίνεται δείχνει ότι ο Rama και ο Basha εμποδίζουν τη χώρα να προχωρήσει. Μπορούν ακόμη να επιτύχουν ό, τι κατάφεραν να επιτύχουν ο Nano και ο Berisha, παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε διαφορετική χρονική περίοδο.

Η ιστορία θα δείξει ότι ο Rama και ο Basha είχαν την ευκαιρία να συνεισφέρουν στην ευημερία της χώρας. Ωστόσο, αυτό που έκαναν αντ’ αυτού είναι να μας οδηγήσουν σε μια αντιφατική πολιτική περίοδο. Αυτοί οι δύο άνθρωποι είναι έτοιμοι να καταστρέψουν τη χώρα για να προστατεύσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και αυτό δεν το αξίζει ο αλβανικός λαός./ibna

Σημείωση: Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι του συντάκτη και δεν αντανακλούν απαραιτήτως την συντακτική πολιτική του Αλβανικού Ελεύθερου Τύπου