Β-Ε: Ξεκίνησε η δίκη του Dudaković και δεκαέξι άλλων πρώην στρατιωτικών

Β-Ε: Ξεκίνησε η δίκη του Dudaković και δεκαέξι άλλων πρώην στρατιωτικών

Ξεκίνησε σήμερα η δίκη του απόστρατου στρατηγού του στρατού της Δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (AR BiH), Atif Dudaković και δεκαέξι άλλων μελών του Πέμπτου Σώματος του (AR BiH), στο κρατικό δικαστήριο της Β-Ε.

Η δίκη ξεκίνησε ακριβώς την ημερομηνία που η Ομοσπονδία της Β-Ε γιορτάζει την ημέρα εγκαθίδρυσης του AR BiH. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Dudaković και οι υπόλοιποι κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων.

Ο Dudaković είναι ένας από τους στρατηγούς της Β-Ε, ο οποίος θεωρείται ως ήρωας της άμυνας της Β-Ε. Οι Βόσνιοι τον επαίνεσαν επειδή αυτός και οι ένοπλες δυνάμεις υπό την εποπτεία του – απομονωμένες για τρία χρόνια – αντιστάθηκαν σε επιθέσεις σερβοβοσνιακών δυνάμεων οι οποίες είχαν την υποστήριξη σερβικών μονάδων από μέρη της Κροατίας και θεωρούσαν την περιοχή ιστορική τους επικράτεια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Πέμπτο Σώμα ήταν επίσης αντιμέτωπο με επιθέσεις βοσνιακών στρατιωτικών μονάδων οι οποίες αρνήθηκαν την ηγεσία της AR BiH και αγωνιζόταν εναντίον του έθνους τους. Στο τέλος του πολέμου, ο Dudaković ήταν επίσης διοικητής της κοινής έδρας της Ομοσπονδίας Στρατού της Β-Ε.

Το κατηγορητήριο καταγράφει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στους δήμους Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most και εγκλήματα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού στους δήμους Bihać και Cazin. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει την ευθύνη για τη δολοφονία περισσότερων από 300 Σέρβων, κυρίως ηλικωμένων πολιτών, καθώς και στρατιωτών που παραδόθηκαν ή είχαν συλληφθεί. Σύμφωνα με τη δίωξη, ο Dudaković και οι άλλοι κατηγορούμενοι είναι επίσης υπεύθυνοι για την καταστροφή 38 ορθόδοξων θρησκευτικών χώρων.

Μέρος του κατηγορητηρίου αφορά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εναντίον Βόσνιων θυμάτων, μέλη και υποστηρικτές της αποκαλούμενης «Εθνικής Άμυνας της αυτόνομης επαρχίας της Δυτικής Βοσνίας», με επικεφαλής τον Fikret Abdić.

Μαζί με τον Dudaković, κατηγορούμενοι είναι επίσης ο Ekrem Dedić, ο Sanel Šabić, ο Ibrahim Šiljdević, ο Safet Salihagić, ο Adis Zjakić, ο Hasan Ružnić, ο Redžep Zlojić, ο Samir Solaković, ο Fatmir Muratović, ο Muharem Alešević, ο Husein Balagić, ο Ibrahim Nadarević και ο Said Mujić. Οι τρεις συγκατηγορούμενοι ήταν οι βοηθοί του Dudaković στην στο Πέμπτο Σώμα, ο ένας ήταν ο διοικητής της ταξιαρχίας και οι άλλοι στρατιώτες ή στρατιωτικοί αστυνομικοί.

Το κατηγορητήριο κάνει λόγο και για κοινή εγκληματική επιχείρηση, από τον ισχυρισμό της εισαγγελικής αρχής ότι οι στρατιώτες του Dudaković μαζί με μέλη των μονάδων του έβδομου σώματος του στρατού της Β-Ε και μέλη του υπουργείου Εσωτερικών κατά τη διάρκεια της επίθεσης -που διήρκεσε από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου 1995- ενάντια στον άμαχο πληθυσμό της σερβικής υπηκοότητας «συνειδητά και πρόθυμα συμμετείχε σε μια κοινή εγκληματική επιχείρηση με ένα κοινό σχέδιο και τον στόχο της οριστικής απομάκρυνσης ολόκληρου του πληθυσμού της σερβικής εθνότητας από το έδαφος αυτών των δήμων».

Τον Δεκέμβριο του 2018, όλοι οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι είναι αθώοι στο δικαστήριο της Β-Ε. Η δίκη του Dudaković και των συντρόφων του φαίνεται να είναι ένας μαραθώνιος, όχι μόνο λόγω του αριθμού των ονομάτων επί του κατηγορητηρίου αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η εισαγγελική αρχή της Β-Ε ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την ακρόαση 447 μαρτύρων κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας .

Η εισαγγελία εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 500 ώρες για να προσκομιστούν τα αποδεικτικά στοιχεία. Πριν από ένα χρόνο, ο Dudaković συνελήφθη στο Bihać από τα στελέχη της υπηρεσίας κρατικών υπηρεσιών έρευνας και προστασίας (SIPA). Εκείνη τη στιγμή, η σύλληψη έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους Σέρβους και καταδικάστηκε από Βόσνιους πολιτικούς, θεσμούς και ενώσεις θυμάτων. Αφέθηκε ελεύθερος μέχρι το τέλος της δίκης./ΙΒΝΑ