Τη Lute περιμένει ο Guterres για να επιδώσει την έκθεση καλών υπηρεσιών

Τη Lute περιμένει ο Guterres για να επιδώσει την έκθεση καλών υπηρεσιών

Στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται τελικά – δεν είναι ασυνήθιστο λένε διπλωμάτες

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Δεν πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται από την έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη να επιδοθεί σήμερα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η έκθεση των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ.

Αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού είπε –  υπό καθεστώς ανωνυμίας – ότι θα δοθεί στα μέλη του Σ.Α. πριν τα μέσα της εβδομάδας.

Τo ψήφισμα 2453/2019 του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητούσε από το ΓΓ του ΟΗΕ να υποβάλλει έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών και τις προσπάθειες της συμβούλου του μέχρι τις 15 Απριλίου, ωστόσο η Jane Holl Lute ολοκλήρωσε μόλις πρόσφατα τις επαφές της στην Κύπρο και φαίνεται να συνεχίζει τηλεφωνικά τις επαφές της για να βρει διαδικαστική φόρμουλα.

Δεν είναι ασυνήθιστο να μην τηρείται η προθεσμία του Σ.Α. για αντίστοιχες εκθέσεις, όταν συντρέχουν λόγοι, λένε και διπλωματικές πηγές.

Οι νέες ιδέες

Στο τραπέζι του κυπριακού αυτή την ώρα, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία προς συζήτηση και υπό το μανδύα των νέων ιδεών. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε πως και η κ. Lute φαίνεται να έχει κομίσει συγκεκριμένη ιδέα, αλλά για την ώρα ο ίδιος δεν έκανε καμία συγκεκριμένη τοποθέτηση.

Για το θέμα εν γένει των ιδεών που έχουν πέσει στο τραπέζι, φέρονται να μίλησαν και οι πολιτικοί αρχηγοί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο περιθώριο των όσων έλαβαν χώρα στο προεδρικό μέγαρο για τους αναδρομικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Φειδωλός στις δηλώσεις του για το θέμα εμφανίστηκε και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Δεν μπήκε στην ουσία του τι αφορούν οι νέες ιδέες αλλά είπε πως είναι πράγματα που έχουν τύχει συζήτησης και στο παρελθόν. Το σημαντικό αυτή την ώρα κι εφόσον καθυστερεί η έκθεση του Antonio Guterres, είναι να φανεί κατά πόσο οι ιδέες τόσο για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία όσο και για το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης θα βρουν χώρο στην εν λόγω έκθεση και υπό ποια μορφή.

Η Λευκωσία αναμένει ότι θα αναγνωριστούν οι προσπάθειες που κάνει με τις δυο προαναφερόμενες ιδέες-προτάσεις για άρση του αδιεξόδου και πως ο ΓΓ των ΗΕ θα δώσει συνέχεια στη δουλειά που κάνει η Jane Lute για τους όρους αναφοράς. Ωστόσο άπαντες αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για κομβικό σημείο στο κυπριακό, εφόσον βρίσκεται σε αναμονή που δεν βολεύει κανέναν παρά μόνο όσους επιθυμούν άλλα πλαίσια λύσης και δη την Τουρκία και συγκεκριμένους κύκλους στα κατεχόμενα./ibna