Βουλγαρία: Συνάντηση του υπ. Μεταφορών με τον Τούρκο πρέσβη για τις καθυστερήσεις φορτηγών στα σύνορα

Βουλγαρία: Συνάντηση του υπ. Μεταφορών με τον Τούρκο πρέσβη για τις καθυστερήσεις φορτηγών στα σύνορα

Συνομιλίες με τον Τούρκο Πρέσβη Hasan Ulusoy πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών της Βουλγαρίας Rossen Zhelyazkov, με τους δύο άνδρες να συζητούν για τις καθυστερήσεις εκατοντάδων φορτηγών στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας, μετά την απόφαση των αρχών της Άγκυρας για συλλογή απλήρωτων προστίμων και διοδίων.

Νωρίτερα, η Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση μετέδωσε ότι, τα πρόστιμα φτάνουν κατά καιρούς, σύμφωνα με τους Βούλγαρους μεταφορείς.

Πολλοί οδηγοί φορτηγών περιμένουν στο σημείο ελέγχου στη συνοριακή δίοδο του Kapukule, προκειμένου να σταλούν τα χρήματα και να πληρώσουν τα χρέη, ανέφερε το ρεπορτάζ.

Οι ουρές των φορτηγών βρίσκονται στην τουρκική πλευρά των συνόρων, ενώ η συνοριακή αστυνομία της Βουλγαρίας δήλωσε ότι δεν υπήρχαν ουρές από τη βουλγαρική πλευρά.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση που διεξήχθη μετά από αίτημα του Zhelyazkov, ο Ulusoy δήλωσε πως από τις 11 Απριλίου η Τουρκία είχε εισάγει σε όλα τα συνοριακά σημεία ελέγχου ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και είσπραξης τελών και προστίμων που σχετίζονται με τη χρήση των οδικών υποδομών της Τουρκίας.

Ο πρέσβης της Τουρκίας επεσήμανε ότι το ποσό των μη καταβληθέντων διοδίων και των επιβληθέντων προστίμων θα μπορούσε να αμφισβητηθεί με τον κατάλληλο τρόπο, αλλά σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, πρέπει πρώτα να καταβληθεί το ποσό που καθορίστηκε και στη συνέχεια να ασκηθεί έφεση.

Ο Ulusoy αρνήθηκε ότι η καθυστερήσεις στα σύνορα ήταν σκόπιμες, ενώ σημείωσε ότι η διέλευση των συνόρων θα αποκλειόταν μόνο εάν οι οδηγοί δεν κατέβαλαν τα πρόστιμα και τα τέλη.

Τις επόμενες ημέρες το τουρκικό κράτος αναμένεται να παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία επιβολής και προσφυγής κατά των τελών και των προστίμων, ανέφερε η δήλωση.

Ο Zhelyazkov δήλωσε, ακόμη, ότι οι σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας αναπτύσσονται σε καλή βάση γειτονίας «και θα συνεχίσουμε την εντατική συνεργασία στον τομέα των διμερών και πολυμερών μεταφορών».

Είπε, επίσης, ότι είναι σημαντικό οι ενέργειες της τουρκικής συνοριακής διοίκησης να κατανοούνται σωστά «καθώς αναμένουμε ότι η επιβολή του νόμου θα είναι αντικειμενική, δίκαιη για όλους και ότι δεν θα δημιουργήσει πρόσθετες διοικητικές δυσκολίες».

Ο Ulusoy, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι το νέο σύστημα πληρωμών ισχύει για όλους, τόσο στους Τούρκους όσο και στους ξένους μεταφορείς που δραστηριοποιούνται στο έδαφος της Δημοκρατίας της Τουρκίας./ΙΒΝΑ