Στην οικονομία και στη νομοθέτηση σημαντικών ρυθμίσεων ποντάρει η κυβέρνηση Τσίπρα

Στην οικονομία και στη νομοθέτηση σημαντικών ρυθμίσεων ποντάρει η κυβέρνηση Τσίπρα

Στις θετικές εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας και στην νομοθέτηση σειράς σημαντικών νομοσχεδίων ποντάρει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να αναστρέψει το κλίμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σχεδόν έναν μήνα πριν από τις κάλπες των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η προαναγγελθείσα πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών χρεών προς το ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα δώσει στην Αθήνα  περαιτέρω δημοσιονομικό χώρο ο οποίος, όπως προαναγγέλλουν κυβερνητικά στελέχη, μπορεί να  αξιοποιηθεί για πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής στήριξης επιπλέον κοινωνικών ομάδων. Σε συνδυασμό με το ιστορικό χαμηλό του 3.29% που καταγράφει το ελληνικό δεκαετές ομόλογο και την ισχυρή πιθανότητα νέας εξόδου στις αγορές, η Αθήνα ενισχύει το αφήγημα της για το τέλος της μνημονιακής εποχής και το πέρασμα στην σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Βέβαια στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας επιχειρείται μια διαφορετική ερμηνεία για τις θετικές αντιδράσεις των αγορών. Με δήλωση του στο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οι αγορές “έχουν ενσωματώσει στις εκτιμήσεις τους μια πολιτική αλλαγή που ευνοεί τις επενδύσεις στην Ελλάδα και την πολιτική σταθερότητα μετά τις εθνικές εκλογές”.

“Αυτές οι αναλύσεις δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα”, σχολίασε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα του στρατηγικού αδιεξόδου της Ν.Δ. και των εσφαλμένων εκτιμήσεων της για την πορεία της οικονομίας. “Αφού η συνθήκη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στην αντιπολίτευση μας δίνει τόσο θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, γιατί να μην κρατήσουμε αυτή τη συνθήκη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια”, διερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας την φράση του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

“Βροχή” νομοσχεδίων στην Βουλή

Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον στρέφεται στο κοινοβούλιο όπου αναμένεται “βροχή” νομοσχεδίων. Συγκεκριμένα, έως την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να έχουν ψηφιστεί τα νομοσχέδια για τις 120 δόσεις, για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και πιθανότατα στο δημόσιο, το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Αναπτυξιακή τράπεζα, η ρύθμιση για τους αιγιαλούς και τα αυθαίρετα κτίσματα καθώς και η μείωση της στρατιωτικής θητείας για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Η λειτουργία της βουλής θα σταματήσει λόγω του ορθόδοξου Πάσχα έως τις 6 Μαΐου./ibna