Κοσσυφοπέδιο: Διαφωνίες στον κυβερνητικό συνασπισμό

Κοσσυφοπέδιο: Διαφωνίες στον κυβερνητικό συνασπισμό

Το Κοσσυφοπέδιο ενδέχεται να οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές λόγω διαφωνιών στον κυβερνητικό συνασπισμού. Οι διαφωνίες έχουν να κάνουν και με τους υψηλούς δασμούς που εισήγαγε η κυβέρνηση στις εισαγωγές από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που ήταν και η αιτία να επιδεινωθούν οι σχέσεις μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και του κύριου συμμάχου του, των ΗΠΑ.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου (PDK) πραγματοποίησε το Σάββατο συνάντηση στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο του Κοσσυφοπεδίου, στο Prizren, στο οποίο πρότεινε και το όνομα του νέου πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου.

Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, Enver Hoxaj, δήλωσε ότι το PDK είναι το μόνο πολιτικό κόμμα που θα μπορούσε να αποκαταστήσει την πίστη της διεθνούς κοινότητας και των πολιτών στα θεσμικά όργανα της χώρας.

«Όντας ένα κόμμα ελπίδας και αισιοδοξίας, πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στο κράτος. Το PDK είναι το μόνο που μπορεί να το κάνει αυτό. Ο μόνος που θα μπορέσει να κάνει κάτι τέτοιο είναι ο Kadri Veseli, όταν γίνει πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου», ανέφερε ο Hoxhaj.

Η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου (ΑΑΚ), υπό την ηγεσία του σημερινού πρωθυπουργού Ramush Haradinaj, λέει ότι οι δηλώσεις του PDK δεν θεωρούνται απειλή για τον κυβερνών συνασπισμό. Πηγές του κόμματος λένε ότι πρόκειται για θέμα που αφορά τις εσωτερικές εκλογές του PDK.

Ο βουλευτής του AAK, Rasim Selmaja, λέει ότι αυτό το κόμμα του δεν βλέπει αυτές τις δηλώσεις ως απειλή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η φιλοδοξία να έρθει στην εξουσία είναι απολύτως φυσιολογική.

Εν τω μεταξύ, πάει καιρός τώρα από τότε που οι κυβερνητικοί εταίροι απειλούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Ramush Haradinaj, λόγω της άρνησής του να άρει τους δασμούς που έχει εισάγει στα αγαθά που προέρχονται από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Από την άλλη, ο αρχηγός του Κόμματος Αυτοπροσδιορισμού, ο Albin Kurti, ζήτησε κι αυτός από τη μεριά του νέες εκλογές και τη δημιουργία μιας «νόμιμης κυβέρνησης ικανής να καθοδηγήσει τη χώρα»./ibna