Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας με φόντο τη σταθερότητα στην περιοχή

Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας με φόντο τη σταθερότητα στην περιοχή

Η Μόνιμη Γραμματεία στη Λευκωσία, στο προσκήνιο σειρά από συμφωνίες, στο παρασκήνιο οι ΗΠΑ

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Το κοινό όραμα που έχουν Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία για τη σταθερότητα στην περιοχή, υπήρξε η βάση για τις συζητήσεις που είχαν στο Αμμάν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα.

Στο Αμμάν παραβρέθηκαν και οι ΥΠΕΞ των τριών χωρών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Ayman Al Safadi, αντίστοιχα. Στο πλαίσιο της δικής τους συνάντησης που υπήρξε προπαρασκευαστική των ηγετών των τριών χωρών, οι τρεις Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τριμερή συνεργασία, ιδίως στους τομείς που είχαν καθορίσει οι ηγέτες κατά την πρώτη Σύνοδο Κορυφής, τον Ιανουάριο του 2018. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αντάλλαξαν συγκεκριμένες απόψεις ως προς τη λειτουργία στη Λευκωσία της Μόνιμης Γραμματείας Τριμερών Μηχανισμών.

Η οποία με τη σειρά της όπως έχουμε ήδη καταγράψει φαίνεται να αποτελεί πλέον βασικό όργανο μέσα από το οποίο Ελλάδα και Κύπρος θα διαδραματίζουν αμφότερες ρόλο στην περιοχή, εφόσον θα περνάει από εκεί η διεκπεραίωση όχι μόνο των ενεργειακών ζητημάτων που προκύπτουν μέσα από τις τριμερείς αλλά όλων εκείνων που ενυπάρχουν στις εκάστοτε ατζέντες. Με αυτό τον τρόπο θα καταστεί εφικτό το κλείσιμο της ψαλίδας και της απόστασης που χωρίζει τις χώρες της Αν. Μεσογείου με την ΕΕ. Επί του θέματος σχολίαζαν διπλωματικές πηγές πως οι χώρες αυτές, όπως η Ιορδανία για παράδειγμα, επιθυμεί να αυξηθεί η φωνή της στις Βρυξέλλες και αυτό θα καταστεί πραγματικότητα μέσω της Μόνιμης Γραμματείας.

Σημαντικό στοιχείο αποτέλεσε σε αυτό τον άξονα και η τετραμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών με τη συμμετοχή και του Ιρακινού ομολόγου τους, κ. Mohamad A. Alhakim, στο επίκεντρο της οποίας ήταν η εξεύρεση απτών τρόπων για ενίσχυση των σχέσεων των τεσσάρων χωρών, ειδικότερα στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας και του τουρισμού. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις περιφερειακές εξελίξεις, όπως επίσης για το πως Κύπρος και Ελλάδα μπορούν να βοηθήσουν ως κράτη μέλη της ΕΕ στην προσπάθεια του Ιράκ για ανοικοδόμηση της χώρας. Στοιχείο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και φέρει πολλαπλές οικονομικές παραμέτρους.

Η θετική ατζέντα και οι ΗΠΑ

Πληροφορίες από την Ιορδανία αναφέρουν πως ένα από τα σημεία που ξεχωρίζει άπτεται του Μνημόνιου Συναντίληψης στον τομέα της Εκπαίδευσης που υπέγραψαν οι τρεις χώρες, αλλά και η Συμφωνία μεταξύ του CIPA (Cyprus Investment Promotion Agency) και των αντίστοιχων επιμελητηρίων Ιορδανίας και Ελλάδας, καθώς και το πρώτο επιχειρηματικό φόρουμ ανάμεσα τους που πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν, συνιστούν μια σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των τριμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού. Επίσης υπογράφηκαν συμφωνίες που αφορούν κοινές δράσεις οι οποίες εμπίπτουν στους στόχους της Γραμματείας και έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην περιοχή, του οργανωμένου εγκλήματος και της καταπολέμησης των ναρκωτικών.

Από το κυπριακό διπλωματικό παρασκήνιο αναφέρεται πως η εν λόγω επίσκεψη είναι σημαντική γιατί έρχεται ως αποτέλεσμα της θετικής ατζέντας που προτάσσει για την περιοχή η Λευκωσία. Αυτή η προσέγγιση πρέπει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο λένε οι ίδιες πηγές γιατί «δείχνει» πως η Κύπρος δεν είναι κράτος-ταραξίας και ότι αποτελούν μαζί με την Ελλάδα πυλώνες ασφάλειας στην περιοχή. Κάτι που επέρχεται και ως απότοκο του ρόλου που θέλουν και οι ΗΠΑ να έχουν η Ελλάδα και η Κύπρος στην περιοχή, και προέρχεται τόσο μέσα από τη συμμετοχή τους στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αλλά και από τη δήλωση προθέσεων όπου εκεί Χριστοδουλίδης-Πομπέο υπέγραψαν για μια σειρά επιπλέον θεμάτων όπως είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η ασφάλεια στη θάλασσα. Τα θέματα δεν εκλείπουν ούτε προς τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Λιβάνου ούτε και προς αυτές με την Ιορδανία, άρα το πλέγμα όπως ξεδιπλώνεται στην περιοχή φέρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.

Παραλλήλως, μεγάλα είναι και τα θέματα που χώρες όπως η Ιορδανία αντιμετωπίζουν και ένα από αυτά είναι και οι μεταναστευτικές ροές. Ζήτημα στο οποίο έκαναν αναφορά τόσο οι Έλληνες διπλωμάτες όσο και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εφόσον η Ιορδανία φιλοξενεί περισσότερους από 1εκατ., Σύρους μετανάστες (με αποτέλεσμα πολλά λειτουργικά προβλήματα που απαιτούν τη βοήθεια της ΕΕ) αλλά και 2εκατ., Παλαιστίνιους. Βοήθεια ώστε να ακουστεί η φωνή της Ιορδανίας στο προσφυγικό στις Βρυξέλλες, είχε άλλωστε ζητήσει ο βασιλιάς Αμπντάλλα και στο πρόσφατο παρελθόν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τι δήλωσαν

Ο βασιλιάς Αμπντάλλα μετά το πέρας της τριμερούς ευχαρίστησε την Κύπρο και την Ελλάδα για τη βοήθεια που προσφέρουν και μέσω της ιδιότητας τους ως μέλη της ΕΕ σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής.

Σημείωσε δε ότι η σχέση των τριών χωρών ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την κοινή επιθυμία και τις κοινές προσπάθειες των τριών κρατών για επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αφού ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη συμπαράστασή του στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό, σημείωσε πως η σημερινή συνάντηση αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα τη σημασία που αποδίδουν οι ηγέτες στην περαιτέρω επέκταση και εμβάθυνση των συνεργειών τους προς όφελος των χωρών, των λαών τους και της περιοχής στο σύνολο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος, ως τα μέλη της ΕΕ που βρίσκονται πλησίον της ταραχώδους περιοχής της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, και αντιμετωπίζουν επιπτώσεις από το προσφυγικό πρόβλημα και τις μεταναστευτικές ροές. Εξήρε, επίσης, την προσωπική συμβολή και τον ρόλο του Βασιλιά Αμπντάλλα στην αντιμετώπιση διαφόρων περιφερειακών προβλημάτων, ενώ σημείωσε ότι στόχο αποτελεί και η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα σε ΕΕ και Ιορδανία./ibna