Στο Αμμάν η 2η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας Κύπρου Ιορδανίας

Στο Αμμάν η 2η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας Κύπρου Ιορδανίας

Στο Αμμάν της Ιορδανίας μεταβαίνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή 14 Απριλίου 2019 όπου θα συμμετάσχει στην 2η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας Κύπρου και Ιορδανίας. Τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα υποδεχτεί στο Αμμάν ο βασιλιάς Abdullah II bin Al-Hussein.

Η Τριμερής Συνάντηση εντάσσεται στην ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου με τον Αραβικό κόσμο μέσα από τη συνεργασία με σημαντικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, προωθώντας της ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή, ενώ αναβαθμίζεται συγχρόνως και ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας.

Στη συνάντηση αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεσανατολικό, όπου αναμένονται σημαντικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, η Συρία και το προσφυγικό καθώς η Ιορδανία είναι μια από τις χώρες που έχει δεχτεί μεγάλο πληθυσμό προσφύγων, το Κυπριακό και οι σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας.

Επίσης θα συζητηθούν διμερής και τριμερής συνεργασίες στην οικονομία, κυρίως σε σχέση με έργα ανοικοδόμησης στη Συρία και το Ιράκ, στην εκπαίδευση, τα οπτικοακουστικά μέσα, τον τουρισμό και τν ενέργεια.

Παράλληλα με την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ, με συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και επιχειρήσεων των τριών χωρών.

Τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Υφυπουργός Οικονομίας Στάθης Γιαννακίδης και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος.

Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τονίσει την σημασία της παρουσίας της Ιορδανίας στην περιοχή που αποτελεί πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και ανεκτικότητας σε ένα περιβάλλον εντεινόμενης αστάθειας. Επίσης θα αναφερθεί στην αναγκαιότητα της αναβάθμισης των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με την Ιορδανία, καθώς αποτελεί έναν σταθερό και αξιόπιστο εταίρο στην περιοχή.

Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου και ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος.

Κατά τη Σύνοδο, θα υπογραφούν δύο τριμερή μνημόνια συνεργασίας:

  1. Στον τομέα της εκπαίδευσης Μνημόνιο Συναντίληψης για τα έτη 2019-2022
  2. Μεταξύ των φορέων προώθησης επενδύσεων (από ελληνικής πλευράς το Enterprise Greece και από την κυπριακή πλευρά ο Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων-CIPA).

Ανάμεσα σε Κύπρο και Ιορδανία αναμένεται να υπογραφούν Συμφωνία Συνεργασίας για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διακίνησης Ναρκωτικών, καθώς και Μνημόνιο Συναντίληψης για την Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία.

Επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογο του./ibna