Σερβικό παράδοξο: Η απεργία πείνας «σε ισχύ», αλλά αναβλήθηκε

Σερβικό παράδοξο: Η απεργία πείνας «σε ισχύ», αλλά αναβλήθηκε

Αναβλήθηκε η απεργία πείνας που είχαν εξαγγείλει Σέρβοι αξιωματούχοι και η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα ως εργαλείο ενάντια στη βία της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Άμυνας Aleksandar Vulin, ο οποίος ήταν ο πρώτος που δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει απεργία πείνας, άλλαξε γνώμη μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Aleksandar Vucic, όπως είπε.

Ο αντιδήμαρχος του Βελιγραδίου και στενός σύμμαχος του Vucic, ο Goran Vesic (φωτογραφία) έκανε το ίδιο, εξηγώντας ότι η απόφασή του να προχωρήσει σε απεργία πείνας εξακολουθεί να είναι «σε ισχύ», ωστόσο, όπως ανέφερε ο Vesic, αναβλήθηκε.

Τόσο ο Vulin όσο και ο Vesic ανακοίνωσαν την απόφαση τους να προχωρήσουν σε απεργία πείνας την Πέμπτη, μαζί με δεκάδες βουλευτές του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) με επικεφαλής τον Vucic.

Οι βουλευτές δήλωσαν σήμερα ότι θα μπλοκάρουν το κοινοβούλιο αύριο, κατά τη διάρκεια του αγώνα της αντιπολίτευσης, σχεδόν χωρίς καμία αναφορά στην απεργία πείνας. Ο Vulin δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει αποδεχθεί τη συμβουλή του Vucic να αναβάλει την απεργία. Ο Vesic είπε ότι θα αρχίσει απεργία πείνας εάν οι «χούλιγκανς συνεχίζουν να εκβιάζουν το κράτος».

«Κίνητρο για την απόφασή μου να προχωρήσω σε απεργία πείνας ήταν η πρόθεσή μου να προσελκύσω την προσοχή στη βία που ασκούν οι φασίστες στο Βελιγράδι», δήλωσε ο Vesic στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Vesic δήλωσε ότι αυτός και το προσωπικό της πόλης του Βελιγραδίου θα παραμείνουν στο κτήριο του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων το Σάββατο, προκειμένου να το «υπερασπιστούν».

Οι διαδηλωτές με επικεφαλής το κόμμα της αντιπολίτευσης, Συμμαχία για τη Σερβία (SZS), ανακοίνωσαν μεγάλη πορεία στο Βελιγράδι για το Σάββατο, σημειώνοντας πως απαιτούν μια «αλλαγή του συστήματος» και όχι μόνο της κυβέρνησης.

Αν και ο Vucic και άλλοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν συνεχώς τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ως φασίστες και μεγιστάνες, τους προσέφεραν λόγο στη μεταρρυθμιστική διαδικασία της χώρας. Την Πέμπτη το βράδυ, ο Vucic τους κάλεσε να «ενταχθούν στο τρένο των μεταρρυθμίσεων». Τα ίδια λόγια χρησιμοποιήθηκαν και σήμερα από τον επικεφαλής των βουλευτών του SNS, Aleksandar Martinovic.

Την ίδια ώρα η Maja Gojkovic, πρόεδρος του κοινοβουλίου και στέλεχος του SNS, κάλεσε σήμερα όλους τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων να παραστούν στη συνεδρίαση την Τρίτη. Τα αντιπολιτευόμενα κόμματα μποϊκοτάρουν το σερβικό κοινοβούλιο και άλλα νομοθετικά σώματα από τον Μάρτιο./ΙΒΝΑ