Γ. Κατρούγκαλος: Σταθεροποίηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής στα Βαλκάνια

Γ. Κατρούγκαλος: Σταθεροποίηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής στα Βαλκάνια

Tη θετική ατζέντα συνεργασίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για τη σταθεροποίηση και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής, ανέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στην παρέμβασή του στις εργασίες της Υπουργικής Συνόδου της «Διαδικασίας του Βερολίνου» που έλαβε χώρα, στη Βαρσοβία.

Ο κ. Κατρούγκαλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάληψη πρωτοβουλιών και στην μεθοδική προσέγγιση της Ελλάδας για την επίλυση του ονοματολογικού με τη Βόρεια Μακεδονία, μέσω των οποίων επετεύχθη η οριστική διευθέτηση μίας χρονίζουσας διαφοράς που ενισχύει την συνολική ασφάλεια και σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ παράλληλα διευκολύνει την από κοινού ανάπτυξη μέσω περιφερειακών σχεδίων συνδεσιμότητας, υποδομών και ενέργειας.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, όλοι οι παριστάμενοι υπουργοί χαιρέτισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών ως πρότυπο του ευρωπαϊκού τρόπου επίλυσης διαφόρων και μοχλό σταθεροποίησης της περιοχής, ενώ εξήραν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας για τη γενναία πολιτική τους πράξη.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τους ομολόγους του της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ιγκόρ Τσρνάντακ και του Κοσόβου, Μπεχτσέτ Πακόλι.