Βόρεια Μακεδονία: Η μοίρα της Ειδικής Εισαγγελίας στα χέρια των πολιτικών

Βόρεια Μακεδονία: Η μοίρα της Ειδικής Εισαγγελίας στα χέρια των πολιτικών

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να διεξάγουν συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της Ειδικής Εισαγγελίας. Η έγκριση ενός νομοσχεδίου που ρυθμίζει τη λειτουργία αυτού του γραφείου αποτελεί μία από τις απαιτήσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να ολοκληρώσει η χώρα για να προχωρήσει στην πορεία ένταξής της. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Zoran Zaev, είναι αισιόδοξος ότι οι πλευρές θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Ο διάλογος θα συνεχιστεί για να αντιμετωπιστούν όλα τα νομικά ζητήματα. Είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσε να υπάρξει νομική λύση αν βάλουμε πάνω το συμφέρον του κράτους», είπε ο Zaev.

Ο Επικεφαλής της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση (DUI), λέει ότι είναι ανοικτός να υποβληθεί σε έρευνα σχετικά με υποτιθέμενη υπόθεση διαφθοράς σχετικά με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας.

«Δεν ανησυχώ καθόλου. Στηρίξαμε πλήρως την Ειδική Εισαγγελία και θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε στο μέλλον», δήλωσε ο Ahmeti.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει αυτό το γραφείο να είναι μέρος της Γενικής Εισαγγελίας, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός επιμένει ότι αυτό το θεσμικό όργανο θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο και ότι θα πρέπει να ερευνήσει το σκάνδαλο με τα τηλεφωνήματα που ξέσπασε το 2015, όταν ο Zoran Zaev ήταν ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Οι ξένοι διπλωμάτες επιμένουν επίσης ότι η Ειδική Εισαγγελία πρέπει να ενεργεί ως ανεξάρτητος φορέας./ibna