Η Adriana Hoxhiq νέα Υπουργός Τοπικής Διακυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο

Η Adriana Hoxhiq νέα Υπουργός Τοπικής Διακυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ramush Haradinaj, διόρισε την Adriana Hoxhiq ως νέα Υπουργό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Σήμερα διορίσαμε νέα Υπουργό Τοπικής Διακυβέρνησης την Adriana Hoxhiq, με στόχο να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες στη λήψη αποφάσεων και να ενισχύσουμε την εκπροσώπηση των εθνικών κοινοτήτων. Η Adriana έχει επιδείξει μεγάλη δέσμευση στη δημόσια υπηρεσία και περιμένουμε ότι θα προωθήσουμε από κοινού τις προτεραιότητες της κυβέρνησης», δήλωσε ο Haradinaj.

Προτού διοριστεί ως υπουργός, η Hoxhiq ήταν επικεφαλής της διοίκησης στο βόρειο δήμο της Μιτρόβιτσα.

Ο διορισμός της στη θέση αυτή έρχεται μετά την απόφαση του επικεφαλής της κυβέρνησης να απολύσει τον προκάτοχό της, Ivan Teodosijevic, για «τη χρήση γλώσσας μίσους και απαράδεκτων δηλώσεων».

Εν τω μεταξύ, πριν από δύο εβδομάδες, ο πρωθυπουργός απέλυσε επίσης την υφυπουργό Δικαιοσύνης, Vesna Mikic.

Και οι δύο αξιωματούχοι είχαν αρνηθεί τα εγκλήματα που διέπραξε η Σερβία κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο το 1998 και το 1999, κατηγορώντας τους Αλβανούς για τρομοκρατία και για κατασκευή αυτών των σφαγών.

Το Βελιγράδι θεώρησε αυτές τις απολύσεις ως παραβίαση της ελευθερίας του λόγου και άσκηση πίεσης στα μέλη της σερβικής κοινότητας, αρνούμενο ταυτόχρονα οποιαδήποτε εγκλήματα που ενδέχεται να έχουν διαπράξει οι σερβικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο./ibna