Κυπριακό: Διαρκή τα πυρά κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το κυπριακό

Κυπριακό: Διαρκή τα πυρά κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το κυπριακό

«Ανταλλαγή» απόψεων Αναστασιάδη-Κυπριανού και μέσω κοινωνικών δικτύων

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Άγρια κόντρα σε πολιτικό επίπεδο έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και το ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού για τις ιδέες της ε/κ πλευράς όσο αφορά το κυπριακό και ειδικά την αποκεντρωμένη ομοσπονδία και το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης.

Τα πυρά βρίσκουν έδαφος και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, με τοποθετήσεις κυρίως του ΓΓ του ΑΚΕΛ, πέραν των κομματικών ανακοινώσεων τόσο από το ΑΚΕΛ όσο και τον ΔΗΣΥ αλλά και τα άλλα πολιτικά κόμματα της Κύπρου. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλοντας να καταδείξει πως ενδιαφέρεται μόνο για τη λύση του κυπριακού «έδειξε» προς το ΑΚΕΛ επιστρέφοντας την κριτική που δέχεται για τις ιδέες προς άρση του αδιεξόδου λέγοντας πως «δυστυχώς κάποιοι φαίνεται ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για το κόμμα, παρά γι αυτόν τον τόπο».

Τη σκυτάλη τη σήκωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μέσα από το Twitter, γράφοντας πως «ο κ. Αναστασιάδης να δίνει αλλού θυμωμένος μαθήματα. Από πότε η κοινοβουλευτική δημοκρατία και η αποκεντρωμένη έγιναν θέσεις της ε/κ πλευράς;»

Το υπόβαθρο της κόντρας

Τα συμβαίνοντα μεταξύ Αναστασιάδη-Κυπριανού, όπως έχουν πια περάσει σε προσωπικό επίπεδο, βγάζουν προς τα έξω τον εκνευρισμό που είχε καταγραφεί στο παρασκήνιο και επικρατεί στη Λευκωσία αναφορικά με την ακινησία στο κυπριακό. Αυτή που όπως λένε οι πηγές μας, προσπάθησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ξεπεράσει φέρνοντας στο προσκήνιο ιδέες που θα οδηγούσαν αν γίνονταν αποδεκτές από την τ/κ πλευρά, σε μια βιώσιμη περίοδο συνομιλιών για το κυπριακό.

Ωστόσο όπως έχει καταγραφεί η τ/κ πλευρά και η Τουρκία δεν δείχνουν ετοιμότητα για βήματα που θα αποτελούσαν μια κάποια πρόοδο στο κυπριακό, μέσα και από τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς για τους οποίους εργάζεται η Αμερικανή διπλωμάτης Τζέιν Λουτ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι όποιες ιδέες της ε/κ πλευράς να παραμένουν είτε χωρίς απάντηση είτε να απορρίπτονται και άρα να μη σημειώνεται πρόοδος.

Το γεγονός αυτό έχει επιφέρει απογοήτευση στη Λευκωσία εφόσον άπαντες αντιλαμβάνονται πως με την παθητική στάση της Τουρκίας και την ελαχιστοποίηση της δύναμης του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αντιμετωπίζει σφοδρές «ενδοκυβερνητικές» αμφισβητήσεις ενόψει των «προεδρικών» του 2020, δεν υπάρχουν απτές εξελίξεις από τη μια και από την άλλη η Τουρκία εν προκειμένω φέρει διαρκώς μπροστά άλλα πλαίσια λύσης όπως είναι η συνομοσπονδία.

Η έκθεση του ΓΓ των ΗΕ

Όπως έχουν σήμερα τα δεδομένα λοιπόν, ο καυγάς Κυπριανού-Αναστασιάδη κινείται από τη μια πλευρά (εκείνη του Κύπριου Προέδρου) στο να υπάρξει ρυθμός κι από την άλλη (του ΓΓ του ΑΚΕΛ) ότι έρχονται στο προσκήνιο ιδέες που παίρνουν και το μανδύα πιθανών προτάσεων (κοινοβουλευτικό σύστημα) χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική για το τι επιδιώκει τελικά η ε/κ πλευρά. Σε όλο το κλίμα της αντιπαράθεσης θα πρέπει να προσθέσει κανείς πως και ο διαπραγματευτής για το κυπριακό Ανδρέας Μαυρογιάννης μετακινήθηκε στις ΗΠΑ ως μόνιμος Αντιπρόσωπος στα ΗΕ και ήταν μια κίνηση που δεν χαιρετίστηκε από το ΑΚΕΛ, αλλά και το ότι όπως λένε μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, η ίδια η διαπραγματευτική ομάδα έχει χάσει μέρος της δυναμικής της και της ενημέρωσης που θα έπρεπε να λαμβάνει.

Για τη Λευκωσία τα περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά. Η στάση άρνησης της Τουρκίας φέρει αποτέλεσμα εφόσον τα πυρά ανταλλάσονται εσωτερικά στην ε/κ πλευρά, κι από την άλλη ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει πολλά περιθώρια αποδοχής των όσων θέλουν οι τ/κ. Δηλαδή το βέτο επί της ουσίας σε όλες τις αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε περίπτωση λύσης. Είναι ενδεικτικό πως σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του ο Κύπριος Πρόεδρος επαναλαμβάνει εαυτόν ως προς τα σημεία που μπορεί και που δεν μπορεί να αποδεχτεί εκ των όσων προτάσσει η τ/κ πλευρά.

Για παράδειγμα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προσερχόμενος σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, και σε παρατήρηση ότι το γυαλί όχι μόνο έχει ραγίσει αλλά έγινε θρύψαλα ανάμεσα στις δύο πλευρές, αφού η τουρκοκυπριακή πλευρά ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είναι έτοιμος να αποδεχθεί λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως η τουρκοκυπριακή πλευρά την ερμηνεύει, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «βεβαίως δεν είμαι έτοιμος να αποδεχθώ τις αξιώσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, διότι δεν οδηγούν σε αυτό που θα έπρεπε να ήταν επιδίωξη όλων των Κυπρίων: σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, σε ένα κανονικό κράτος, σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος. Από την ώρα που επιμένουν στο ότι πρέπει να έχουν τον κύριο λόγο στα όσα θα τεκταίνονται σε μια λύση του Κυπριακού, σε ένα νέο καθεστώς πραγμάτων, αντιλαμβάνεστε ότι είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε λύση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κατά την τουρκοκυπριακή πλευρά η πρόταση του περί κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είναι εκτός πλαισίου του ΓΓ των ΗΕ, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «είναι απόλυτα εντός της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, απλά δημιουργεί τις πραγματικές προϋποθέσεις πάνω σε πολιτική βάση να αποφασίζονται ή να σχηματίζονται Κυβερνήσεις και όχι με βάση την εθνοτική καταγωγή. Δεν αποκλείεται ο καθορισμός, όπως ήδη υπάρχουν συγκλίσεις, για αριθμητική συμμετοχή, αλλά ο σχηματισμός της Κυβέρνησης θα γίνεται με βάση ιδεολογικά ή πολιτικά προγράμματα. Και αυτό είναι που θα μας φέρει κοντά, αυτό είναι που θα δημιουργεί τις προοπτικές για μια πραγματικά, χώρα, η οποία θα προσφέρει όπως και σε όλα τα άλλα ομοσπονδιακά κράτη».

Τώρα έπεται η έκθεση του ΓΓ των ΗΕ στις 15 του μήνα, που αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα της ε/κ πλευράς. Βασικό ζητούμενο είναι να καταδείξει ο Αντόνιο Γκουτέρες πως υπάρχει έδαφος συνέχειας για την κ.Λουτ να συνεχίσει τη δουλειά της πάνω στους όρους αναφοράς, αλλά και το ότι οι ιδέες που καταθέτει η ε/κ πλευρά κινούνται προς μια σωστή κατεύθυνση./ibna