Προχωράει η κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας της COSCO στον Πειραιά

Προχωράει η κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας της COSCO στον Πειραιά

Η ελληνική κυβέρνηση προχωράει στην αποδέσμευση μέρους των μεγάλων επενδύσεων που θέλει να κάνει η COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, του μεγαλύτερου κόμβου μεταφορών της χώρας.

Μετά από συνάντηση με τους αξιωματούχους της κινεζικής εταιρείας, ο Υπουργός Πολιτισμού ενέκρινε ένα επενδυτικό σχέδιο για την ανακατασκευή τριών κτιρίων σε πολυτελή ξενοδοχεία. Η επένδυση είναι της τάξης των 110 εκατομμυρίων ευρώ και αποτελεί μέρος του ευρύτερου γενικού σχεδίου επενδύσεων της COSCO στο λιμάνι.

Ένας λιμένας για μεγάλα σκάφη, ένα εμπορικό κέντρο, περισσότερα ξενοδοχεία και ένα κέντρο logistics, συμπεριλαμβάνονται στο γενικό σχέδιο των 600 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει γραφειοκρατικά προβλήματα και εμπόδια που διατυπώνονται από διάφορες αρχές.

Την περασμένη εβδομάδα, το Αρχαιολογικό Συμβούλιο έθεσε αντιρρήσεις σχετικά με την κατασκευή ενός ξενοδοχείου και ενός εμπορικού κέντρου εντός της περιοχής του λιμανιού. Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι η αρχαία πόλη του Πειραιά που βρίσκεται εντός της περιοχής του λιμανιού πρέπει να προστατεύεται.

Την Τρίτη, οι υπάλληλοι της COSCO αναμένεται να καταθέσουν έκθεση στην Επιτροπή Ανάπτυξης Λιμένων, αναφέροντας τα επιχειρήματά της εταιρίας αναφορικά με τις αντιρρήσεις για τα σχέδιά της.

Οι πηγές της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι υπουργοί συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με αξιωματούχους της COSCO που διαχειρίζονται την Αρχή Λιμένος Πειραιώς. Η συνάντηση κατέληξε σε συμφωνία να αναζητηθούν τρόποι για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στα επενδυτικά σχέδια της COSCO, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα έργα.

Η COSCO θεωρείται ότι είναι έτοιμη να προβεί σε μερικές ήσσονος σημασίας αλλαγές στο γενικό της σχέδιο. Ωστόσο, η εταιρεία φαίνεται να “ανησυχεί ιδιαίτερα”, μετά την πρόσφατη “γραφειοκρατική τορπίλη” που εκτοξεύτηκε από το αρχαιολογικό συμβούλιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Φλαμπουλάρης, ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας αποτελούν μέρος ομάδας Ελλήνων αξιωματούχων που συζητάνε με την Λιμενική Αρχή./ibna