Συνάντηση Rama -Τσίπρα στο Ντουμπρόβνικ

Συνάντηση Rama -Τσίπρα στο Ντουμπρόβνικ

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama, βρίσκεται στο Ντουμπρόβνικ όπου θα συμμετάσχει στην οικονομική σύνοδο κορυφής μεταξύ Κίνας και Δυτικών Βαλκανίων.

Στη διάσκεψη κορυφής θα συμμετάσχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεις των Δυτικών Βαλκανίων και της Κίνας.

Οι πηγές του ΙΒΝΑ στο Ντουμπρόβνικ αναφέρουν ότι σήμερα, Παρασκευή, στις 10 π.μ., ο Rama θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Η συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί σε σημαντικά θέματα που εξακολουθούν να εκκρεμούν μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως στο θέμα των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.

Η κροατική πόλη θα φιλοξενήσει επίσης το 9ο Επιχειρηματικό Φόρουμ όπου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις κινεζικών και ευρωπαϊκών εταιρειών.

Η συνεργασία 16 + 1 δημιουργήθηκε το 2012 για να προωθήσει τις επιχειρηματικές και επενδυτικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Μαυροβούνιο, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβακία, η Σλοβενία ​​και η Ελλάδα ως προσκεκλημένοι μετά τη σύνοδο κορυφής στη Σόφια σε αυτή τη συνεργασία.

Αυτή η πρωτοβουλία, η οποία αποτελεί μέρος του έργου One Belt One Road της Κίνας, παρέχει τη δυνατότητα στους επιχειρηματικούς εταίρους από την Κίνα και τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεργαστούν σε διάφορους τομείς όπως η βιομηχανία, το εμπόριο και οι επενδύσεις, οι υποδομές, του τουρισμού και πολλών άλλων.

Από τα 16 συμμετέχοντα κράτη της συνεργασίας, τα 11 είναι κράτη μέλη της ΕΕ, εκ των οποίων πέντε είναι επίσης μέλη του ενιαίου νομίσματος της ζώνης του ευρώ, τέσσερα είναι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες και μία πιθανή υποψήφια χώρα. Οι ετήσιες σύνοδοι κορυφής, οι επιχειρηματικές συναντήσεις και οι δηλώσεις εκπροσώπων των συμμετεχουσών ευρωπαϊκών χωρών και της Κίνας κατά καιρούς φαίνεται να διαμορφώνουν ένα νέο περιφερειακό πλαίσιο στην ευρωπαϊκή ήπειρο./ibna