Τι διημείφθη στην Βηρυτό μεταξύ Κύπρου-Λιβάνου;

Τι διημείφθη στην Βηρυτό μεταξύ Κύπρου-Λιβάνου;

Τους τρόπους για την περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων τους προς όφελος των δύο χωρών και των λαών τους αναζήτησαν στην Βηρυτό ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, με τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας του Λιβάνου, Gebran Bassil και Nada Boustani.

“Τα αποτελέσματα των ερευνών για υδρογονάνθρακες τόσο στην Κύπρο όσο και στο Λίβανο μας αφήνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένους”, ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν μεγάλες διεθνείς εταιρείες να επενδύσουν στις αντίστοιχες Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των δύο χωρών.

Στόχος είναι η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η αξιοποίηση της δυναμικής που δημιουργούν για την περιοχή οι εξελίξεις στα ενεργειακά, χρησιμοποιώντας την ως καταλύτη για την ενίσχυση περαιτέρω της διμερούς συνεργασίας.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν πάραυτα οι συζητήσεις για την συνομολόγηση διμερούς Συμφωνίας Πλαισίου αναφορικά με την ανάπτυξη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που εκτείνονται και στις δύο πλευρές της μέσης γραμμής μεταξύ των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών. Μια τέτοια συμφωνία θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, παρέχοντας την απαραίτητη νομική ασφάλεια σε διεθνείς εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στην έρευνα για υδρογονάνθρακες στην περιοχή.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών επαναβεβαίωσε παράλληλα την αμοιβαία υποστήριξη της Λευκωσίας και της Βηρυτού προς την ενάσκηση από τις δύο χώρες των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών τους, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία και οι δύο χώρες είναι συμβαλλόμενα Μέρη.

Η Κύπρος, όπως πρόσθεσε, σέβεται και υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την δικαιοδοσία όλων των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, εντός της θαλάσσιας τους ζώνης, στην βάση του Διεθνούς Δικαίου./ibna