Σε απεργία πείνας κατεβαίνουν οι οπαδοί του Vucic, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας!

Σε απεργία πείνας κατεβαίνουν οι οπαδοί του Vucic, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας!

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση σε ολόκληρο τον κόσμο, οι Σέρβοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Aleksandar Vulin (φωτογραφία), θα ξεκινήσουν απεργία πείνας λόγω των αντιδημοκρατικών διαμαρτυριών, τις οποίες χαρακτηρίζουν «βίαιες» και «φασιστικές».

Εκτός από τον Vulin, ο αντιδήμαρχος του Βελιγραδίου Goran Vesic, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, Aleksandar Martinovic, και δεκάδες άλλοι βουλευτές ανακοίνωσαν επίσης απεργίες πείνας.

Η απεργία πείνας θα ξεκινήσει την Παρασκευή.

Αν και οι διαδηλώσεις που διεξάγονται από τον Δεκέμβριο δεν έχουν οδηγήσει σε σημαντικά επιτεύγματα μέχρι στιγμής, το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) και ο αρχηγός του, ο Πρόεδρος Aleksandar Vucic, δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτό που χαρακτηρίζουν ως αμελητέες συγκεντρώσεις.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Novi Sad το βράδυ της Πέμπτης, ο Vucic επανέλαβε ότι δεν θα συνομιλήσει με τους ηγέτες της του κόμματος της αντιπολίτευσης Συμμαχία για τη Σερβία (SZS), τους οποίους χαρακτήρισε ακόμα μία φορά φασίστες και κλέφτες.

Ο υπουργός Vulin δεν έχει ακόμη εξηγήσει την απόφασή του να προχωρήσει σε απεργία πείνας. Ωστόσο, η πρωθυπουργός Ana Brnabic δήλωσε ότι η απεργία πείνας είναι ο τρόπος του Vulin να «καταπολεμήσει» την υποτιθέμενη βία των διαδηλωτών.

Μιλώντας στο Ντουμπρόβνικ, όπου συμμετείχε στο συνέδριο που διοργάνωσε η Κίνα και 16 ευρωπαϊκές χώρες, η Brnabic επεσήμανε την εισβολή διαδηλωτών στο RTS – τη δημόσια ραδιοτηλεόραση – τον περασμένο μήνα ως παράδειγμα βίας. Ισχυρίστηκε επίσης ότι το SZS συνεχώς προσβάλλει τις γυναίκες.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του διευθυντή του RTS για μεροληπτική καταγραφή των ειδήσεων.

Νωρίτερα τον Απρίλιο, οι γυναίκες μέλη του προσωπικού του δημοτικού συμβουλίου του Βελιγραδίου εμπόδισαν τους αντιπολιτευόμενους να εισέλθουν στο κτίριο. Η δράση προφανώς οργανώθηκε από το SNS. Ωστόσο, αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι η αντιπολίτευση επιτέθηκε στο προσωπικό.

Σε μια από τις πολλές αντιδράσεις σχετικά με την απόφαση του υπουργού άμυνας να ξεκινήσει απεργία πείνας, ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης Nova Srbija, Velimir Ilic, είπε ότι η κίνηση του Vulin αποτελεί ένδειξη της παραφροσύνης του.

Την Τετάρτη, μετά από συνάντηση με τους ηγέτες του στρατού, ο Vulin δημοσίευσε μια ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο στρατός θα απέτρεπε κάθε προσπάθεια πραξικοπήματος. Ωστόσο, δεν είπε ποιος φέρεται να σχεδιάζει πραξικόπημα.

Ο αντιδήμαρχος του Βελιγραδίου , ο οποίος είναι στενός σύμμαχος του προέδρου Vucic και θεωρείται de facto δήμαρχος, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ότι θα κατέβει σε απεργία πείνας λόγω του «χουλιγκανισμού» και της «τρομοκρατίας» της αντιπολίτευσης.

Ο Vesic ανέφερε ότι “μια ομάδα περίπου 50 ατόμων που οργανώνονται από τον Bosko Obradovic και τον Dragan Djilas τρομοκρατούν τους πολίτες του Βελιγραδίου, καταστρέφουν την πόλη και εμποδίζουν την κατασκευή έργων στην πόλη”.

Ο Obradovic και ο Djilas είναι ηγέτες του SZS. Ο Obradovic χαρακτηρίζεται επίμονα ως “φασίστας” και ο Djilas ως “κλέφτης”, μαζί με έναν άλλο ηγέτη του SZS, τον Vuk Jeremic.

Ο Vesic ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι η μετακίνηση πλαστικών φραγμών από τα εργοτάξια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων θα κοστίσει “δεκάδες χιλιάδες ευρώ”.

«Δεν βλέπω άλλο τρόπο να αντισταθώ τον χουλιγκανισμό της αντιπολίτευσης με έναν πολιτισμένο και λογικό τρόπο», δήλωσε ο Vesic σχετικά με την απεργία πείνας, κατηγορώντας το SZS ότι διώχνει τους επενδυτές από το Βελιγράδι./ibna