Η αντιπολίτευση στο Κοσσυφοπέδιο απαιτεί πρόωρες εκλογές

Η αντιπολίτευση στο Κοσσυφοπέδιο απαιτεί πρόωρες εκλογές

Το Κόμμα Αυτοπροσδιορισμού στο Κοσσυφοπέδιο πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων με τους υποστηρικτές του σε όλη τη χώρα με το σύνθημα «Να πέσει αυτή η κυβέρνηση των κλεφτών». Στις πολυάριθμες συναντήσεις που είχε με τους υποστηρικτές του κόμματος, ο πρόεδρος Albin Kurti απαίτησε «νέες εκλογές για να μπει ένα τέλος σε αυτό το καθεστώς».

Στη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση στη Gjakova, ο Kurti επέκρινε την σημερινή κυβέρνηση για τη διαφθορά, το νεποτισμό, την αποτυχία στις διαδικασίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τη διπλωματία κλπ.

«Κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν έχει μπει φυλακή με κατηγορίες διαφθοράς. Η διαφθορά είναι παντού και το γραφείο του εισαγγελέα είναι το μόνο που δεν το βλέπει», δήλωσε ο ηγέτης του Αυτοπροσδιορισμού, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει επίσης με τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

“Τον Φεβρουάριο του 2018, η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα δοθεί στο Κοσσυφοπέδιο το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, αλλά δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα. Επίσης, η κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει το ένα τρίτο του προγράμματος Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (Stabilization and Association Agreement)”, δήλωσε ο Kurti.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί αυτή η κατάσταση είναι να διεξαχθούν νέες εκλογές.

Εν τω μεταξύ, η Δημοκρατική Κοινωνία του Κοσσυφοπεδίου και ο ηγέτης της, Isa Mustafa έχουν επίσης ζητήσει εκλογές. Ο Mustafa δήλωσε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμότητα να κάνει την χώρα να προχωρήσει μπροστά.

Από την άλλη πλευρά, ο σημερινός πρωθυπουργός Ramush Haradinaj δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει φέρει καλύτερα αποτελέσματα από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο Haradinaj έχει υποσχεθεί αυξήσεις μισθών, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δημιουργία στρατού και άλλα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος./ibna