Β-Ε: Η διεθνής κοινότητα εκφράζει ανησυχία για το σχέδιο νόμου Δημόσιας Τάξης της RS

Β-Ε: Η διεθνής κοινότητα εκφράζει ανησυχία για το σχέδιο νόμου Δημόσιας Τάξης της RS

Οι Πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, σε συνεργασία με το γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου θεωρούν πως η πρόσφατη ρητορική και οι πρωτοβουλίες της Σερβικής Δημοκρατίας (Republika Srpska RS) είναι μακριά από τα ευρωπαϊκά πρότυπα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της RS δήλωσε τη δέσμευσή της αναφορικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Η πολιτική ηγεσία στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που θα μεταφέρουν τη Β-Ε σε ευρωπαϊκά και δημοκρατικά πρότυπα. Η ελευθερία της έκφρασης, η ειρηνική συγκέντρωση και η ελευθερία των ΜΜΕ είναι θεμελιώδη στοιχεία μιας υγιούς και λειτουργικής δημοκρατίας και είναι ουσιώδους σημασίας για τις κυβερνήσεις και τους ηγέτες. Οι φωνές της αντιπολίτευσης, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τα μέσα ενημέρωσης και οι ειρηνικές διαμαρτυρίες όπως αυτές του κινήματος Pravda za Davida δεν πρέπει να θεωρούνται ως απειλή για την ασφάλεια. Οι νομοθετικές αλλαγές που εξουσιοδοτούν τις αρχές να λογοκρίνουν τα άτομα, τις ομάδες ή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή που ποινικοποιούν την ελεύθερη άσκηση του δημόσιου καθήκοντος, χρησιμεύουν μόνο για να υπονομεύσουν τη δημοκρατία», δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα μέλη της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με τη δήλωση, το Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας υπέβαλε το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συγκεντρώσεις σε εμπειρογνώμονες της διεθνούς κοινότητας για νομική αναθεώρηση και σχόλια και τονίζεται πως θα πρέπει να κάνει το ίδιο και με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του νόμου για τη δημόσια τάξη και ειρήνη.

«Και οι δύο νόμοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να περιοριστούν οι βασικές ελευθερίες, αν δεν γίνουν αλλαγές ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα διεθνή πρότυπα και τις βέλτιστες πρακτικές. Τα σχέδια θέτουν περιττούς περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις και περιορίζουν την ικανότητα των μέσων ενημέρωσης να αναφέρουν σημαντικά γεγονότα. Φέρουν επίσης υπερβολικά σκληρές κυρώσεις για μη συμμόρφωση. Καλούμε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης στη Β-Ε να υποστηρίξουν και να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν υπογράφοντας συγκεκριμένες διεθνείς συμβάσεις της Ε.Ε. και του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει η δήλωση.

Το γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου (OHR) και οι πρεσβείες υποστηρίζουν σθεναρά τη δήλωση του ειδικού εντεταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕΕΕ), εκφράζοντας την ανησυχία τους για τα σχέδια τροποποίησης του νόμου της RS για τη δημόσια ειρήνη και τάξη. Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και ο Ειδικός Εκπρόσωπος της Ε.Ε. στη Β-Ε εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι τα σχέδια τροποποιήσεων του νόμου της RS για τη δημόσια ειρήνη και τάξη θα επηρεάσουν δυσμενώς την άσκηση των θεμελιωδών ελευθεριών στη Σερβική Δημοκρατία, ιδίως την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του συνέρχεσθαι.

Συνεπώς, καλούν τις αρχές της RS να επανεξετάσουν τα σχέδια τροπολογιών προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Η Ε.Ε. δηλώνει έτοιμη να παράσχει βοήθεια σε αυτό το θέμα.

«Σημειώνουμε ότι η Εθνοσυνέλευση της RS θα εξετάσει ορισμένα νομοσχέδια στη σύνοδο της 16ης Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων τροποποίησης του νόμου της RS για τη δημόσια ειρήνη και τάξη. Χαιρετίζουμε την προθυμία του υπουργού Lukac να βελτιώσει τα σχέδια τροπολογιών και καλούμε την Εθνοσυνέλευση της RS να αναλάβει οποιεσδήποτε αλλαγές που θα έφερναν το νόμο για τη δημόσια ειρήνη και τάξη πιο κοντά στα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα πριν το σχέδιο εγκριθεί», δήλωσε η αντιπροσωπεία της Ε.Ε.

Το αμφισβητούμενο νομοσχέδιο προβλέπει ποινές για όσους ενοχλούν τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, χωρίς όμως να καθορίζει ποια είναι η «ενόχληση» και ποιος είναι υπεύθυνος για να διαπιστώσει αν ένας δημοσιογράφος ή φωτορεπόρτερ παρεμποδίζει το έργο της αστυνομίας. Επιπλέον, το σχέδιο ορίζει ότι απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών και βίντεο των αστυνομικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους./ΙΒΝΑ