Μήνυση κατά της αστυνομίας κατέθεσε η αντιπολίτευση στην Αλβανία

Μήνυση κατά της αστυνομίας κατέθεσε η αντιπολίτευση στην Αλβανία

Η αντιπολίτευση στην Αλβανία κατέθεσε μήνυση εναντίον του υπουργού Εσωτερικών, Sander Lleshaj και της κρατικής αστυνομίας. Σύμφωνα με το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο είναι αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα, η αστυνομία χρησιμοποίησε παράνομα δακρυγόνα και κανόνια νερού σε πλήθος διαδηλωτών με σκοπό να τους διασκορπιστεί.

Ο Gazard Bardhi είναι ο αντιπρόσωπος της αντιπολίτευσης που έχει καταθέσει τη μήνυση στο Εισαγγελέα των Τιράνων. Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο του Δημοκρατικού Κόμματος, «ασκώντας τέτοιες παράνομες ενέργειες, η αστυνομία δεν προσπάθησε να εφαρμόσει το νόμο, αλλά εμπόδισε τη διεξαγωγή της διαδήλωσης“.

Η κίνηση αυτή θα πυροδοτήσει την έναρξη ανακριτικής διαδικασίας από την Εισαγγελία, η οποία θα εξετάσει τη χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και θα προβεί σε εκτίμηση ως προς το κατά πόσο ήταν σύμφωνη με το νόμο.

Από την άλλη πλευρά, η κρατική αστυνομία άσκησε επίσης ποινική δίωξη εναντίον του δημοκρατικού αξιωματούχου, Gazment Bardhi, και άλλων πολιτικών προσωπικοτήτων αυτού του κόμματος για βίαιες πράξεις κατά αστυνομικών κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων.

Σειρά διαμαρτυριών σαρώνουν την Αλβανία τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση να παραιτηθεί και να διεξαχθούν νέες γενικές εκλογές. Η αντιπολίτευση κατηγορεί το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα για διασυνδέσεις με εγκληματικές ομάδες και επίσης για νοθεία στις γενικές εκλογές του 2017, τις οποίες κέρδισε το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Edi Rama. Σε μια προσπάθεια να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση, τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη αποφάσισαν να αποσύρουν τους βουλευτές τους από το κοινοβούλιο. Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην παραιτηθεί, ενώ η διεθνής κοινότητα καταδίκασε το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης για τις επερχόμενες τοπικές εκλογές, οι οποίες προγραμματίζονται να διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου./ibna