Η μαζική φυγή των νέων από τη χώρα στο επίκεντρο έκτακτης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου

Η μαζική φυγή των νέων από τη χώρα στο επίκεντρο έκτακτης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου

Το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου συγκάλεσε σήμερα έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει αυτό που ορισμένοι θεωρούν μαζική αποχώρηση των νέων προς τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι οι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα εξαιτίας της έλλειψης προοπτικής και της υψηλής ανεργίας.

Στην ομιλία του, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου (LDK), Fidan Reklaiu, δήλωσε ότι το γεγονός ότι τόσοι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα έχει προκαλέσει ανησυχία.

«Το γεγονός ότι οι νέοι φεύγουν είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στο Κοσσυφοπέδιο. Όλοι γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους οι νέοι εγκαταλείπουν το Κοσσυφοπέδιο και ο κύριος λόγος σχετίζεται με την έλλειψη προοπτικής», δήλωσε ο Rekaliu.

Ένας άλλος βουλευτής του LDK, ο Naser Rugova, δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα να αντιμετωπιστούν τα αίτια που αναγκάζουν τους νέους να φύγουν.

«Σήμερα πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι είμαστε ενωμένοι μπροστά σε αυτή τη μαζική αναχώρηση των νέων, των ιατρών, των καθηγητών και άλλων επαγγελματιών. Όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι για αυτή την ηθική, πολιτική, θεσμική, πολιτισμική και ακαδημαϊκή υποβάθμιση», είπε.

Ο αντιπρόεδρος του PDK, Memli Krasniqi, δήλωσε ότι αυτό είναι ένα πιεστικό ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να συζητηθεί πολύ νωρίτερα.

Ο βουλευτής του PSD, Visar Ymeri, δήλωσε ότι οι άνθρωποι φεύγουν επειδή δεν μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή στη χώρα. Είπε ότι πρέπει να αναλυθούν οι αιτίες αυτής της μαζικής αναχώρησης,  γιατί πια το πρόβλημα αυτό έχει προκαλέσει γενικευμένη ανησυχία.

Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής του ΑΑΚ, Amet Isufi, δήλωσε ότι οι νέοι δεν εγκαταλείπουν πλέον τη χώρα παράνομα όπως έκαναν στο παρελθόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέοι πλέον εξασφαλίζουν συμβάσεις εργασίας για να εργαστούν στη Γερμανία και σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ./ibna