Βόρεια Μακεδονία: Σκεπτικισμός γύρω από την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών τον Ιούνιο

Βόρεια Μακεδονία: Σκεπτικισμός γύρω από την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών τον Ιούνιο

Υπάρχει αυξανόμενος σκεπτικισμός στη Βόρεια Μακεδονία ως προς την ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ. Οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί περισσότερο από τη συναίνεση των χωρών μελών και όχι από τη θετική σύσταση που μπορεί να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ενώ από τον κυβερνών συνασπισμό λένε ότι γίνονται τα πάντα για να οριστικοποιηθούν εγκαίρως οι μεταρρυθμίσεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε ότι η χώρα θα αποτύχει να πάρει μια ημερομηνία τον Ιούνιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Nikola Dimitrov και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, Bujar Osmani, βρίσκονται στις Βρυξέλλες για να προωθήσουν θετική απόφαση τον Ιούνιο.

«Επιτύχαμε πολλά και θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας μαζί με τους εταίρους μας για να ανοίξουμε νέες ευρωπαϊκές προοπτικές για τη χώρα», δήλωσε ο Dimitrov.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του VMRO-DPMNE, Antonio Milososki, λέει ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες τον Ιούνιο.

«Ορισμένοι λόγοι γι ‘αυτό έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι έχουμε ένα επιλεκτικό σύστημα δικαιοσύνης και δεν έχουν πραγματοποιηθεί μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση», λέει ο Milososki, προσθέτοντας ότι η Γαλλία, οι Ολλανδία και η Δανία πιστεύουν σήμερα ότι δεν πρέπει να δοθεί ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Ο Lupco Petkovski από το Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική «Eurothink» λέει ότι εναπόκειται στις χώρες μέλη να καταλήξουν σε συμφωνία ή όχι.

«Η Αλβανία είναι πιο προβληματική από ό, τι είμαστε, διότι ως χώρα είχαμε τη δυνατότητα να επιλύσουμε διαμάχες που είχαμε με τους γείτονές μας και είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε μια σειρά μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, έχω πληροφορίες ότι ορισμένες ισχυρές χώρες όπως η Γαλλία δεν θα συναινέσουν στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών», δήλωσε ο Petkovski.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που είναι σκεπτικοί αναφορικά με την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ έχει αυξηθεί./ibna