Χτίζει και με Λίβανο τη γραμματεία των τριμερών η Λευκωσία

Χτίζει και με Λίβανο τη γραμματεία των τριμερών η Λευκωσία

Ήδη στελεχώνεται από μέλη ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στις εργασίες της πρώτης επίσημης τριμερούς Υπουργικής Συνάντησης Κύπρου – Ελλάδας – Λιβάνου που πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό, μαζί με τους ομολόγους του από το Λίβανο, κ. Gebran Bassil, και την Ελλάδα, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο. Στο πλαίσιο της συνάντησης υιοθετήθηκε Κοινή Δήλωση, σύμφωνα με την οποία οι τρεις Υπουργοί, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζουν τη σημασία και την αξία του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας και επαναβεβαιώνουν την ισχυρή τους δέσμευση για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας των χωρών τους σε αυτό το πλαίσιο, καθώς και για τον εντοπισμό συνεργειών σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, προς όφελος των πολιτών των τριών χωρών και των πολιτών τους.

Σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση, οι τρεις Υπουργοί συμφωνούν επίσης ότι η τριμερής αυτή συνεργασία, όπως αντανακλάται στις κοινές τους αξίες, τον πολιτισμό και την κληρονομιά των χωρών τους, εδράζεται στον σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο και στους σκοπούς και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Μέσα από την Κοινή Δήλωση, εκφράζεται επίσης η ικανοποίηση των τριών Υπουργών για τον καθορισμό των αρχικών τομέων προτεραιότητας της συνεργασίας, που είναι ο Τουρισμός, η Ανώτερη Εκπαίδευση, ο Πολιτισμός, η Οικονομία και το Εμπόριο και αποτυπώνεται η συμφωνία τους για υποβολή συγκεκριμένων προγραμμάτων που εμπίπτουν σε αυτούς τους τομείς πριν από την πρώτη Σύνοδο Κορυφής της τριμερούς συνεργασίας, η οποία αποφασίστηκε πως θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, εντός του 2019.

Ιστορική μέρα και στο βάθος γραμματεία

Για τη Λευκωσία η συνεργασία στο ενεργειακό πεδίο και με το Λίβανο, είναι πολυδιάστατη. Βασίζεται δε στο γεγονός πως εντός του επομένου διαστήματος θα ξεκινήσει κι επίσημα τις εργασίες της στην Κύπρο η Μόνιμη Γραμματεία Τριμερών Μηχανισμών Συνεργασίας με χώρες της περιοχής και στη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Μηχανισμού για θέματα Τριμερών Συνεργασιών. Ήδη σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ξένες διπλωματικές αποστολές έχουν αρχίσει τη στελέχωση της εν λόγω γραμματείας με αξιωματούχους και τεχνοκράτες.

Η Γραμματεία όπως είχε γίνει γνωστό, ως πυρήνας μόνιμης βάσης συνεργασίας των μερών, θα συμβάλει ουσιαστικά στον στόχο της περιφερειακής ενσωμάτωσης για τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου κατ’ αναλογία άλλων περιπτώσεων περιφερειακής ενσωμάτωσης και στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στις σχέσεις των κρατών που την συναποτελούν, αλλά και της περιοχής γενικότερα.

Λειτουργεί δε για τη Λευκωσία ως ακόμη ένα επίπεδο ασφάλειας για τη χώρα εφόσον η ανατολική Μεσόγειος και στο τρέχον αλλά και στο επόμενο διάστημα θα αποτελέσει πηγή τόσο εξελίξεων στο ενεργειακό αλλά και στο γεωστρατηγικό επίπεδο. Το ζήτημα με την άρση του αμερικανικού εμπάργκο προς την Κύπρο και η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια στη θάλασσα, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας κτλ, που εμπεριέχονται στην κοινή δήλωση που υπεγράφη πέρυσι μεταξύ Χριστοδουλίδη-Pompeo είναι μέρος της εξίσωσης που ολοκληρώνεται με την παρουσία εταιρειών-κολοσσών της ενέργειας στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό άλλωστε είναι το στρατηγικό σχέδιο της Κύπρου, η προώθησή της ως χώρας ασφάλειας στην Αν. Μεσόγειο και η δημιουργία συνεργειών που θα προωθούν αυτό το επίπεδο ασφάλειας σε μια ταραγμένη περιοχή, οπότε κι έτσι παίρνει σάρκα και οστά.

Με αυτό σαν βάση δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η κυπριακή διπλωματία χαρακτηρίζει ως ιστορικό το γεγονός το οποίο σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του «τριμερούς ταξιδίου» με το Λίβανο και πως οι τρεις εταίροι θα πρέπει τώρα να εργαστούν με στόχο να αποδώσει η συνεργασία τους απτά αποτελέσματα στους τομείς που έχουν συμφωνηθεί. Επισημαίνοντας ότι η συνεργασία των τριών χωρών βασίζεται σε μια θετική ατζέντα και δεν στρέφεται κατά της όποιας άλλης χώρας, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε την πρόθεση της Κυπριακής πλευράς να μετατρέψει τον υποσχόμενο αυτό μηχανισμό σε ένα παραγωγικό πλαίσιο διάδρασης μεταξύ των τριών χωρών και των κοινωνιών τους, που θα λειτουργήσει ευεργετικά για τους πολίτες, και ιδίως για τη νέα γενιά./ibna