Ευέλικτη παράταση ζητάει για το Brexit ο Αλέξης Τσίπρας

Ευέλικτη παράταση ζητάει για το Brexit ο Αλέξης Τσίπρας

Να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε να υπάρξει μια συμφωνία για συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θα ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός από τους Ευρωπαίους ηγέτες απόψε στις Βρυξέλλες. Στην έκτακτη σύνοδο για το Brexit οι αρχηγοί των κρατών μελών εξετάζουν το νέο αίτημα της Theresa May για παράταση της εφαρμογής του Brexit. Για την Αθήνα, αποτελεί απαραίτητη συνθήκη το να διασφαλιστεί ο χρόνος ώστε να μην υπάρξει άτακτο Brexit, μέσα από μια ευέλικτη πρόταση για παράταση.

Όπως έχει υπογραμμίσει ο Αλέξης Τσίπρας και κατά την διάρκεια της προηγούμενης συνόδου με το ίδιο θέμα, η θέση της Ελλάδας είναι κατά κάθε σεναρίου άτακτης εξόδου. Κατά την παρέμβαση που θα πραγματοποιήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την ανάγκη να διασφαλιστεί στο μεταξύ η εύρυθμη λειτουργία της Ε.Ε.- ως την τελική έξοδο της Μ. Βρετανίας- προκειμένου να μην εμποδίζεται η συζήτηση για τα μεγάλα ζητήματα της Ε.Ε. από τις συνεχείς έκτακτες συνόδους για το Brexit.

Κατρούγκαλος: Πολιτισμένο διαζύγιο, όχι άτακτο Brexit

Μιλώντας στο Sky News πριν δυο ημέρες ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, εξήγησε πως η Ελλάδα ήταν εξαρχής κατά, κάθε είδους διαπραγματεύσεων «τιμωρητικού χαρακτήρα γύρω από το Brexit”, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα ξέρει καλά από την κρίση που αντιμετώπισε τι σημαίνει “ασύμμετρη διαπραγμάτευση».

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ ενός «πολιτισμένου διαζυγίου», ξεκαθαρίζοντας πως αυτό δεν εξαρτάται πλέον από τους Ευρωπαίους αλλά από τους Βρετανούς,  επιρρίπτοντας ευθύνες στην Βρετανική κυβέρνηση πως οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν αντιφατικές και ασαφείς.  «Η καλύτερη πολιτική είναι να μείνουμε στην ΕΕ προκειμένου να την αλλάξουμε. Αυτό είναι και το μήνυμά μας πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές», είπε ακόμα ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών./ibna