Η συζήτηση για το νέο όνομα της χώρας συνεχίζεται στη Βόρεια Μακεδονία

Η συζήτηση για το νέο όνομα της χώρας συνεχίζεται στη Βόρεια Μακεδονία

Ενώ η Βόρεια Μακεδονία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει προεδρικές εκλογές, η αντιπολίτευση εξακολουθεί να αμφισβητεί το νέο όνομα της χώρας, το οποίο αποφασίστηκε από τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψαν τα Σκόπια και η Αθήνα. Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, δήλωσε ότι προσωπικά δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ το συνταγματικό όνομα της χώρας, κάνοντας τη δέσμευση ότι μόλις έρθει στην εξουσία, θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει το παλιό όνομα, χωρίς όμως να αποκαλύψει πώς.

“Ποτέ δεν θα ακούσετε να χρησιμοποιώ το νέο όνομα της χώρας. Διευκρινίσαμε στους πολίτες αυτής της χώρας ότι θα συμμετείχαμε σε συνομιλίες με τον νότιο γείτονά μας, αλλά δεν θα περάσαμε τις κόκκινες γραμμές. Αν το VMRO-DPMNE είχε διαπραγματευτεί μια συμφωνία, αυτή η συμφωνία θα ήταν πολύ καλύτερη”, δήλωσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία.

Από τη μεριά του, το κυβερνών κόμμα SDSM λέει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια μη αναστρέψιμη διαδικασία και ότι η συμφωνία αυτή άνοιξε πολλές νέες προοπτικές για τη χώρα, από την άποψη της ολοκλήρωσης και της ανάπτυξης.

“Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία επικύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα συμβεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι φέτος η χώρα θα ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ”, δήλωσε η αναπληρωτής πρόεδρος του SDSM, Radmila Sekerinska./ibna