Καμία επίσημη συνάντηση για τον Haradinaj στις ΗΠΑ

Καμία επίσημη συνάντηση για τον Haradinaj στις ΗΠΑ

Το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο να αναστείλει τους δασμούς επί των εισαγωγών από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η άρνηση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Δεν υπάρχουν επίσημες συναντήσεις για τον Haradinaj στις ΗΠΑ να το πράξει φαίνεται να έχει διαταράξει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό διαπιστώθηκε και κατά την τελευταία επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη, όπου δεν τον δέχτηκε σχεδόν κανένας υπάλληλος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Αν και πριν από την επίσκεψη η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου είχε ανακοινώσει ότι ο πρωθυπουργός Haradinaj θα συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ, δεν έγιναν επίσημες συναντήσεις.

Ο αρχηγός της κυβέρνησης είχε μόνο συνάντηση με την πρεσβευτή του Κοσσυφοπεδίου στην Ουάσινγκτον, τη Vlora Çitaku και μερικές άλλες συναντήσεις με μέλη της Αλβανικής-Αμερικανικής κοινότητας.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ ζήτησε συχνά την αναστολή του φόρου και τη συνέχιση του διαλόγου με τη Σερβία.

«Μια σφαιρική συμφωνία είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. Εάν το Κοσσυφοπέδιο ή οποιαδήποτε άλλη χώρα συμμετέχει σε ενέργειες που αντιβαίνουν στα στρατηγικά μας συμφέροντα, τότε θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες», αναφέρει η τελευταία δήλωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Πρίστινα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν την Πρίστινα και το Βελιγράδι να διαπραγματευτούν την καλύτερη δυνατή συμφωνία, δήλωσε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Matthew Palmer την Τρίτη από τα Τίρανα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αυτό που υποστηρίζουμε είναι μια συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που διασφαλίζει την πλήρη εξομάλυνση της σχέσης μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου”.

Ωστόσο, ο διάλογος μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου δεν αναμένεται να συνεχιστεί αν δεν αρθούν πρώτα τα εμπορικά εμπόδια.

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Hardinaj έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι ο φόρος επί των εισαγωγών που προέρχονται από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα παραμείνει σε ισχύ μέχρις ότου το Κοσσυφοπέδιο αναγνωριστεί από τη Σερβία ως ανεξάρτητο κράτος./ibna