Η Βουλγαρία έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία για τη δήλωση του Çavuşoğlu σχετικά με το νόμο περί θρησκειών, λέει η Zaharieva

Η Βουλγαρία έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία για τη δήλωση του Çavuşoğlu σχετικά με το νόμο περί θρησκειών, λέει η Zaharieva

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva δήλωσε στο Κοινοβούλιο στις 10 Απριλίου ότι η αντίδραση της χώρας στον ισχυρισμό του Τούρκου ομόλογό της Mevlüt Çavuşoğlu ότι η Άγκυρα είχε παρέμβει στις τροπολογίες του νόμου για τις θρησκευτικές ονομασίες ήταν κατάλληλη και έντονη.

Η αποστολή διαβήματος στην Τουρκία ήταν η πιο έντονη αντίδραση, δήλωσε ο Zaharieva. Η Βουλγαρία είχε στείλει σαφή διπλωματικά μηνύματα στην Τουρκία, είπε.

«Η πολιτική την οποία ακολουθεί και θα ακολουθήσει το βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών στο μέλλον, είναι η ίδια, η μη παρέμβαση στην εγχώρια πολιτική. Όπως δεν πρέπει εμείς να παρεμβαίνουμε, έτσι δεν θέλουμε κανένα κράτος να παρεμβαίνει στην εσωτερική μας πολιτική. Πόσο μάλλον πριν από τις εκλογές για τη συσπείρωση του εκλογικού σώματος και τη συγκέντρωση ψήφων».

Η εμφάνιση της Zaharieva στην Εθνοσυνέλευση έγινε κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πατριωτών, του εθνικιστικού μειοψηφικού κυβερνητικού εταίρου.

Η δήλωση του Çavuşoğlu σχετικά με την παρέμβαση στις τροπολογίες του νόμου περί θρησκευτικών ονομάτων, οι οποίες αναβάλλουν τα χρέη των θρησκευτικών ομάδων – κυρίως της μουσουλμανικής μειονότητας της Βουλγαρίας – προκάλεσε πολιτική καταιγίδα στη Βουλγαρία. Ο Zaharieva κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή για να του παραδώσει διάβημα διαμαρτυρίας, ενώ ο πρωθυπουργός Boiko Borissov ανέλαβε να διευθετήσει το θέμα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Zaharieva σημείωσε ότι μια επίσκεψη του Çavuşoğlu που είχε προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου είχε αναβληθεί, χωρίς να οριστεί νέα ημερομηνία.

«Θέλω να πιστεύω ότι τέτοιες δηλώσεις δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον και ότι αυτό δεν θα εμποδίσει τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας», είπε η ίδια.

Ο Valeri Simeonov, αρχηγός ενός εθνικιστικού κόμματος, δήλωσε ότι θα διεξαχθούν επειγόντως διαβουλεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πατριωτών και του GERB για την κατάθεση κοινής δήλωσης σχετικά με τη δήλωση του Çavuşoğlu, μέχρι το τέλος της εβδομάδας./ibna