Ο Turkish Stream θα “περάσει” από την Σερβία

Ο Turkish Stream θα “περάσει” από την Σερβία

Ως έμμεση επιβεβαίωση ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream θα διατρέξει το έδαφος της Σερβίας και κατά συνέπεια θα ακολουθήσει αυτή την διαδρομή, μέσω πρώτα της Βουλγαρίας, προτού καταλήξει στην καρδιά της Ευρώπης, την Αυστρία, εκλαμβάνεται η δήλωση του επικεφαλής της Ένωσης Φυσικού Αερίου της χώρας, Vojislav Vuletic.

Ειδικότερα, η κίνηση στην οποία προέβη η εταιρεία φυσικού αερίου Gastrans, θυγατρική της South Stream Serbia, μέ έδρα την Ελβετία, προχώρησε στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου από τα 138,3 εκατομμύρια ευρώ στα 193 εκατομμύρια ευρώ έγινε αμέσως αντιληπτή.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε την απόφαση για αύξηση κεφαλαίου στις 22 Φεβρουαρίου, έτσι η αύξηση κεφαλαίου ολοκληρώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με έγγραφα που έχει στην διάθεση του το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σερβίας.

Τον περασμένο μήνα, η Gastrans με ανακοίνωση της ξεκίνησε την διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για δέσμευση χωρητικότητας στον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, ο οποίος αναμένεται να τροφοδοτήσει την Σερβία και να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, συνδέοντας την Σερβία με την Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

Ο συνολικός όγκος διαθέσιμης ετήσιας χωρητικότητας είναι τα 395,2 GWh / ημέρα στην διασύνδεση με την Βουλγαρία, τα 124,2 GWh / ημέρα στα σημεία εξόδου στην Σερβία και τα 271,02 GWh / ημέρα στην διασύνδεση με την Ουγγαρία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην σερβική εφημερίδα Politika, όπου καταγράφεται δήλωση του Vojislav Vuletic, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Gastrans επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream θα προχωρήσει και μάλιστα ότι στον σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται η Σερβία.

Σημειώνεται ότι η ρωσική Gazprom διαχειρίζεται το 51% των μετοχών της εταιρείας South Stream Serbia, ενώ το υπόλοιπο 49% ανήκει στην κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Σερβία, Srbijagas./ibna