ΗΠΑ: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για την άρση του εμπάργκο όπλο στην Κύπρο

ΗΠΑ: Κατατέθηκε νομοσχέδιο για την άρση του εμπάργκο όπλο στην Κύπρο

Είχε δρομολογηθεί η εξέλιξη από τη δήλωση προθέσεων Χριστοδουλίδη-Pompeo

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Από τη θεωρία στην πράξη περνάει η στρατηγική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου μέσα από τη σχετική κατάθεση νομοσχεδίου για την άρση του εμπάργκο όπλων. Το ΙΒΝΑ είχε καταγράψει τα σχετικά βήματα που γίνονταν ένα προς ένα εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τη δήλωση προθέσεων που υπέγραψαν πέρυσι οι ΥΠΕΞ των δυο χωρών, Χριστοδουλίδης-Pompeo, ως και την κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου αλλά και τις αντιδράσεις κυρίως της Ρωσίας που είχε αντιταχτεί σε επιπλέον στρατικοποίηση της νήσου, όπως τόνιζαν εκπρόσωποι της ρωσικής κυβέρνησης.

Της κατάθεσης του νομοσχεδίου ακολούθησαν και δηλώσεις κυρίως από το γερουσιαστή των Δημοκρατικών που πρωτοστάτησε στο εγχείρημα, τον Robert Menendez.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σημαντικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία ενισχύονται από ισχυρές και διευρυνόμενες σχέσεις με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο. Η συνεργασία στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας μεταξύ των χωρών αυτών τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει το δρόμο για συνεργασία σε μία ευρεία ατζέντα περιφερειακής ασφάλειας, οικονομίας και ενέργειας», δήλωσε ο γερουσιαστής Menendez.

«Έφτασε η ώρα οι ΗΠΑ να εμβαθύνουν αυτή τη συνεργασία και να στηρίξουν την εποικοδομητική πρόοδο των συμμάχων μας για να βοηθήσουν στη διασφάλιση μιας ασφαλούς Ανατολικής Μεσογείου. Αυτή η νομοθεσία επιδιώκει να ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας μας μέσω κοινών προσπαθειών για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας των εθνών μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

«Αυτή η διπλή νομοθεσία θα συνεχίσει να ενισχύει την αμοιβαία συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας με τους συμμάχους μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο γερουσιαστής Rubio.

«Με την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο και την επέκταση της αναγκαίας εξωτερικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, αυτή η νομοθεσία αναδεικνύει μια συνολική προσέγγιση για τη σταθερότητα των βασικών περιφερειακών εταίρων», πρόσθεσε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής.

Τι προνοείται

Όπως μεταδίδεται από τις ΗΠΑ, το νομοσχέδιο που συμπεριλαμβάνει και πρόνοιες για την Ελλάδα μεταξύ άλλων προνοεί ότι:

  • Θα αίρει την απαγόρευση πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
  • Θα παρέχει εξουσιοδότηση για τη δημιουργία ενός Ενεργειακού Κέντρου Ηνωμένων Πολιτειών-Ανατολικής Μεσογείου για τη διευκόλυνση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου.
  • Θα εγκρίνει 3.000.000 δολάρια βοήθειας για εξωτερική στρατιωτική χρηματοδότηση (FMF) στην Ελλάδα.
  • Θα εγκρίνει 2,000,000 δολάρια βοήθεια Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) για την Ελλάδα και 2,000,000 δολάρια για την Κύπρο.
  • Θα εμποδίσει τη μεταφορά αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εφόσον η Τουρκία συνεχίζει με τα σχέδια για αγορά του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία, μία αγορά που θα μπορούσε προκαλέσει κυρώσεις σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ.
  • Θα απαιτεί από την κυβέρνηση να υποβάλει στο Κογκρέσο μία στρατηγική για ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της ενέργειας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και εκθέσεις για τις κακοήθεις δραστηριότητες της Ρωσίας και άλλων χωρών της περιοχής.

Πλέον αναμένονται με ενδιαφέρον μέσα στην ημέρα και οι επιπλέον λεπτομέρειες αλλά και οι αντιδράσεις τόσο από κυπριακής πλευράς, όσο και εκτός Κύπρου./ibna