Ευκλ. Τσακαλώτος: Η Ελλάδα εξετάζει την πρόωρη αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ

Ευκλ. Τσακαλώτος: Η Ελλάδα εξετάζει την πρόωρη αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ

Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για την πρόωρη αποπληρωμή χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), από τα δάνεια που χορηγήθηκαν στη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αποκάλυψε ότι τα κεφάλαια που εξοικονομούνται από τα υψηλά επιτόκια αυτών των δανείων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της φορολογίας και την προώθηση της κοινωνικής πολιτικής.

Διευκρινίζοντας ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «ιδιαίτερα για ένα μεγάλο κομμάτι, 3-4 δισ. ευρώ, το επιτόκιο είναι 5%, ενώ εμείς μπορούμε τώρα να δανειστούμε με 3,4% και τα δάνεια του ΕSM είναι με 1,5%. Άρα, όταν αγοράζεις πρόωρα, βοηθάς να αναδιαρθρωθεί το χρέος και να υπάρχουν περισσότερες δαπάνες και για μείωση φόρων και για κοινωνικές δαπάνες» σημείωσε.

Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι το θέμα μπορεί να εξεταστεί στην ετήσια Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 12-14 Απριλίου, την ώρα που εκτιμάται ότι μπορούν να εξοικονομηθούν συνολικά περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ από τόκους μέσω μιας πιθανής πρόωρης εξόφλησης του δανείου.

Σημειώνεται πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν δραματικά τις τελευταίες ημέρες, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε άνοδο, βοηθούμενο από τον τραπεζικό δείκτη. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ θα αποτελέσει θετικό μήνυμα στους επενδυτές, καθώς θα βελτιώσει την αντίληψη σχετικά με την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Επιπλέον, ο Τσακάλωτος έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός «έξυπνου συστήματος» για τις 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο οποίο θα μπαίνουν όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά θα αποκλείονται οι κακοπληρωτές, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν απαιτεί την έγκριση των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας.

Σχολιάζοντας τις αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι οποίες δηλώνουν ότι η μείωση του κατώτατου ορίου του φόρου εισοδήματος το 2020 είναι αναπόφευκτη, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε υπομονή και επεσήμανε πως η απάντησή του ήταν ακριβώς η ίδια όταν τα μέσα ενημέρωσης τόνιζαν ότι οι περικοπές των συντάξεων θα ήταν αναπόφευκτες και η κυβέρνηση απέδειξε το αντίθετο./ΙΒΝΑ