Το πολιτικό σχέδιο της Προοδευτικής Συμμαχίας και υποψηφιότητες αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Το πολιτικό σχέδιο της Προοδευτικής Συμμαχίας και υποψηφιότητες αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Τις νέες υποψηφιότητες για το ευρωψηφοδέλτιο αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από την κλειστή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με θέμα τα επόμενα βήματα της προοδευτικής συμμαχίας στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Προοδευτική Συμμαχία στα χνάρια των Εργατικών του Corbyn

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε την συνεδρίαση, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την πολύ πετυχημένη, όπως είπε, συγκέντρωση του περασμένου Σαββάτου στην Αθήνα.  Περιέγραψε μάλιστα τον στόχο και τον τρόπο που η προοδευτική συμμαχία, η συνεργασία δηλαδή των προοδευτικών δυνάμεων με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πάρει “σάρκα και οστά”.

Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε σε “επιφυλακή” τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, την Νεολαία του Κόμματος, τα στελέχη και τους βουλευτές προκειμένου να κινητοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα και να “συναντηθούν” με τους προοδευτικούς πολίτες. Ακολουθώντας το μοντέλο που εισήγαγε ο Jeremy Corbyn στην Μεγάλη Βρετανία, κινητοποιώντας δεκάδες χιλιάδες νέα μέλη και υποστηρικτές στους Εργατικούς, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως στόχο την δημιουργία επιτροπών στήριξης της προοδευτικής Συμμαχίας σε όλη την χώρα.

Προοδευτικοί συμμαχία, αριστερό στίγμα και ακτιβιστές συμπληρώνουν το ευρωψηφοδέλτιο

Οι νέες υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωβουλή εκπροσωπούν τις κινήσεις που συμμετέχουν στην προοδευτική συμμαχία, μέσα από την συμμετοχή της σκηνοθέτιδας Τζ. Αρσένη και του Στ. Καλπάκη από την Δημοκρατική Αριστερά, του επικεφαλής της ακτιβιστικής κίνησης Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES Activists), Θ. Δουλουμπέκη, του πανεπιστημιακού και πρώην στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σωτήρη Βαλντέν από την πρωτοβουλία “Γέφυρα” και του ανεξάρτητου βουλευτή προερχόμενου από το Ποτάμι, Σπύρου Δανέλλη.

Μεγάλο συμβολικό βάρος έχει η συμμετοχή του Βλάση Αγτζίδη, ιστορικού του Ποντιακού και μικρασιατικού Ελληνισμού που θεωρείται “άνοιγμα” στον κόσμο της Βόρειας Ελλάδας αλλά και η υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Λουτσιάνα Καστελίνα. Κυβερνητική παρουσία είναι αυτή της υπουργού τουρισμού Ελ. Κουντουρά ενώ υποψήφιος θα είναι και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λάμπρου που εκπροσωπεί την αριστερή τάση του κόμματος την κίνηση των “53+”.

Εκπροσώπηση θα έχει και η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα με την εκπαιδευτικό Στ. Μπελιά που είναι πρόεδρος της ΜΚΟ “Οικογένειες Ουράνιο Τόξο” και ακτιβίστρια του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος. Τους Έλληνες Ρομά εκπροσωπεί  η Μ. Τζαμπάζη, μέλος της πανελλαδικής συνομοσπονδίας τους και τέλος, ο συνδικαλιστής του αγροτικού κινήματος, Βλ. Τσιόγκας.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση τριών ακόμη ονομάτων, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως ένα εξ αυτών θα είναι  δυνατό πολιτικό “χαρτί” που θα προέρχεται από την κυβέρνηση. Ήδη έχει ακουστεί το όνομα του υπουργού οικονομίας και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη./ibna