Σε θετικό κλίμα οι διμερείς συνομιλίες Μαυροβουνίου – Βόρειας Μακεδονίας

Σε θετικό κλίμα οι διμερείς συνομιλίες Μαυροβουνίου – Βόρειας Μακεδονίας

Οι σχέσεις μεταξύ Μαυροβουνίου και Βόρειας Μακεδονίας αποτελούν παράδειγμα καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας. Αυτό εκτιμήθηκε στην 7η διμερή πολιτική διαβούλευση των υπουργείων εξωτερικών των δύο χωρών, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ποντγκόριτσα. Επικεφαλής των αντιπροσωπειών ήταν οι πρέσβεις Zoran Janković και Viktor Dimovski.

Ο Jankovi εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρεία συνεργασία του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και για τις φιλικές και ανοικτές σχέσεις, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από τον έντονο πολιτικό διάλογο στο υψηλότερο επίπεδο. Σημείωσε, δε, την εξαιρετική συνεργασία στον τομέα των εξωτερικών υποθέσεων και της άμυνας, επισημαίνοντας ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των οικονομικών σχέσεων, ιδίως στους τομείς του τουρισμού και των υποδομών.

Από την πλευρά του, ο κ. Dimovski αναφέρθηκε στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και ευχαρίστησε για την άμεση επικύρωση του Πρωτοκόλλου για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από τη Συνέλευση του Μαυροβουνίου, τονίζοντας ότι η συνολική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα ενισχυθεί περαιτέρω μέσω της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι η συμβατική και νομική βάση είναι πολύ καλή, ενώ και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία της συνεχούς ενίσχυσης της.

Στο πλαίσιο της πρόσβασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Janković ενημέρωσε τους συνομιλητές του σχετικά με τη δυναμική της διαδικασίας μεταρρύθμισης και την πρόοδο στον τομέα αυτό, λέγοντας ότι το Μαυροβούνιο αναμένει το άνοιγμα του τελευταίου κεφαλαίου διαπραγμάτευσης φέτος. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα βήματα της Βόρειας Μακεδονίας στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, προσθέτοντας ότι το Μαυροβούνιο θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή υποστήριξη και βοήθεια.

Στις διαβουλεύσεις, οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι η στενή περιφερειακή συνεργασία και η υλοποίηση κοινών σχεδίων είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να γίνουν μέλη της κοινωνίας των πλέον ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών δημοκρατιών.