Ξεχωριστά κατεβαίνουν τα εθνικιστικά κόμματα των «Ηνωμένων Πατριωτών» της Βουλγαρίας στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ξεχωριστά κατεβαίνουν τα εθνικιστικά κόμματα των «Ηνωμένων Πατριωτών» της Βουλγαρίας στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Βούλγαρος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Krassimir Karakachanov, του κόμματος VMRO, δήλωσε ότι θα εγγραφεί στις 9 Απριλίου στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αποτέλεσμα να είναι το δεύτερο μέλος από τις εθνικιστικές ομάδες των «Ενωμένων Πατριωτών» που υποβάλλει ξεχωριστά υποψηφιότητα από τους εταίρους του.

Τα κόμματα και οι συνασπισμοί που προτίθενται να συμμετάσχουν στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Βουλγαρίας στις 26 Μαΐου 2019 πρέπει να εγγραφούν μέχρι τις 10 Απριλίου.

Ο ηγέτης του Εθνικού Μετώπου για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας, Valeri Simeonov, υπέβαλε προηγουμένως υποψηφιότητα με έναν συνασπισμό με τίτλο «Πατριώτες για τον Valeri Simeonov» στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο συνασπισμός περιλαμβάνει ένα κόμμα με την ονομασία Middle European Class, το οποίο έχει συμμετάσχει σε λίγες εκλογές και ποτέ δεν έχει κερδίσει καμία έδρα.

Ο συνασπισμός του Simeonov κατονόμασε τον ίδιο ως κορυφαίο υποψήφιο στον κατάλογο υποψηφίων βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Simeonov είναι μέλος της Εθνοσυνέλευσης, αφού υπήρξε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνασπισμού του Boiko Borissov μεταξύ του GERB και των Ηνωμένων Πατριωτών, προτού παραιτηθεί από την κυβέρνηση μετά την κατακραυγή εναντίον του λόγω επιθετικών παρατηρήσεων που έκανε σχετικά με διαδηλώσεις μητέρων παιδιών με αναπηρίες.

Το τρίτο κόμμα του συνασπισμού των Ηνωμένων Πατριωτών, Ataka του Volen Siderov, δεν έχει ακόμη εγγραφεί στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το κόμμα του Siderov επιλέγει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μέσω μιας μορφής «reality TV» στο καλωδιακό τηλεοπτικό κανάλι του.

Οι πιο αξιόπιστες δημοσκοπήσεις στη Βουλγαρία έδειξαν ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο συνασπισμός των Ηνωμένων Πατριωτών θα είχε ελπίδες να κερδίσει έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ήταν αν και τα τρία κόμματα υπέβαλαν από κοινού υποψηφιότητα. Από τα τρία συστατικά κόμματα, μόνο το VMRO του Karakachanov λέγεται ότι έχει μια πιθανότητα, αν και η δημοσκόπηση της Alpha Research, δείχνει ότι είχε μόλις πάνω από τέσσερις τοις εκατό υποστήριξη, θέτοντας το κάτω από το όριο των 5,88% που είναι απαραίτητο για την απόκτηση έδρας.

Κατόπιν πολύμηνης αντιπαράθεσης, τα κόμματα των Ηνωμένων Πατριωτών δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν και επιμένουν ότι η «συμμαχία» θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού του Borissov και ότι αυτή η κυβέρνηση είναι σταθερή./ibna