Αλλαγή σκυτάλης στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, με αιχμές αποχωρεί η Γιωρκάτζη

Αλλαγή σκυτάλης στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, με αιχμές αποχωρεί η Γιωρκάτζη

του Μιχάλη Μιχαήλ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, η τελετή διορισμού του νέου Διοικητική της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Κωνσταντίνου Ηροδότου. Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «κύριος στόχος της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, ιδιαιτέρως μετά την ανάκαμψη από τις δύσκολες συνθήκες της κρίσης, είναι η διατήρηση της θετικής αναπτυξιακής πορείας και η δημιουργία συνθηκών για βιώσιμη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, προς όφελος όλων των πολιτών, υπό συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

Στόχος απόλυτα εφικτός, υπό βασικές όμως προϋποθέσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  • Τη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας,
  • Τη βιώσιμη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών,
  • Την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος,
  • Τη διατήρηση ενός περιβάλλοντος φιλικού για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, και,
  • Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μέσω μεταρρυθμίσεων και την παροχή νέων φορολογικών, και όχι μόνο, κινήτρων.

Οι ικανότητες, το ήθος και η ακεραιότητα σας αποτέλεσαν επίσης σημαντικά κριτήρια που προσμετρήθηκαν για την επιλογή σας στο αξίωμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του ο κ. Ηροδότου, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον διορισμό του στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, είπε μεταξύ άλλων ότι «με πλήρη επίγνωση του σοβαρότατου φορτίου ευθυνών που αναλαμβάνω επιθυμώ να σας βεβαιώσω ότι θα καταβάλω όλες μου τις δυνάμεις σε συνεργασία μαζί σας, την Κυβέρνηση σας, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και με όλους τους συναφείς Οργανισμούς, τεχνοκρατικούς και πολιτικούς, και με τους ανεξάρτητους αξιωματούχους του κράτους μαζί με το καθόλα άξιο προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας θα ενεργώ πάντοτε στα πλαίσια των νόμων, των κανονισμών και των διαδικασιών της Κεντρικής Τράπεζας  καθώς και της χρηστής διοίκησης ώστε το κύρος και η αξιοπρέπεια της να αναβαθμίζονται διαρκώς και να διατηρούνται πάντοτε σε υψηλά επίπεδα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

«Πυροβολεί» η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη

Η πρώην διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου δεν αποχωρεί από τη θέση της χωρίς αιχμές προς όλους όσοι την πλήγωσαν όπως είπε. Είναι γεγονός πως κατά τη διάρκεια της θητείας της απασχόλησε πολλάκις την κυπριακή κοινή γνώμη με σειρά υποθέσεων που την έφεραν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Το συμβόλαιό της και οι αποδοχές της ήταν μια από αυτές κατά την πρώιμη περίοδο ενώ για τη συνέχεια αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι μέλει γενέσθαι με τη λίστα που αφορά τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνειά τους. Ερωτηθείσα σχετικά για το κατά πόσο τήρησε τη δέσμευση που είχε δώσει κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στις 3 Δεκεμβρίου 2018, για να καταθέσει στη Βουλή τις επίμαχες λίστες, η κ. Στυλιανού, εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι η Διοικητής προώθησε στον Πρόεδρο της Βουλής τις λίστες, όπως τις έχουν ετοιμάσει και στείλει τα πιστωτικά ιδρύματα στην Κεντρική Τράπεζα.

Και η ίδια όμως η πρώην Διοικήτρια έχει τοποθετηθεί για το θέμα, μιλώντας με βαριά λόγια για όσα αφορούν τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία μάλιστα έχει φέρει την Αστυνομία να κάνει έλεγχο σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Κεντρικής Τράπεζας και το θέμα τελικά να απασχολεί μέχρι και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Όταν ξεκίνησα περί το 2015 να κάνω αυτή την έρευνα, διέρρευσε από κάπου ένας κατάλογος ΜΕΔ Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων. Την άλλη  μέρα πήγα στο γραφείο μου και το βρήκα περιβαλλόμενο από μια κίτρινη κορδέλα, αυτές που γίνονται εγκλήματα και μου είπαν ότι σου κατάσχουμε τον υπολογιστή σου, η Αστυνομία», είχε δηλώσει η ίδια προσθέτοντας ότι «βρέθηκα να με μισεί μια κοινωνία γιατί θα έκανα ελέγχους στα ΜΕΔ των ΠΕΠ και στους όρους τους ευνοϊκούς, αν υπήρχαν ευνοϊκοί όροι. Αυτό το φέρω βαρέως και αν σήμερα επιτύχουμε κάτι ως ομάδα, οι βουλευτές και οι τεχνοκράτες μας, είναι να πούμε ότι, ναι, η ΚΤΚ θα ζητήσει στοιχεία από τις τράπεζες για το ποια είναι τα ΜΕΔ Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων και με ποιους όρους έχουν δοθεί», είπε σχετικά.

Γιατί νιώθει πληγωμένη

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε η πρώην διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου τοποθετήθηκε για σειρά θεμάτων όπως προαναφέραμε, με το συμβόλαιο να είναι ένα από αυτά τα θέματα.

Η ίδια νιώθει πληγωμένη από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και αναλύοντας τη θέση της εξήγησε πως είναι έτοιμη να κινηθεί νομικά πλέον κι εφόσον δεν κατέχει τη θέση της, απέναντι σε όσους την κατηγόρησαν ότι πλαστογράφησε το συμβόλαιό της.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μου ζήτησε να του αποστείλω κείμενο συμβολαίου που πρότεινα να υπογράψει και του έστειλα δύο αντίγραφα με ένα χειρόγραφο σημείωμα που έλεγε ότι υπογράφω και τα δύο και όποιο εκ των δύο προτιμάτε εσείς ή όπως θέλετε να το αλλάξετε εγώ είμαι πρόθυμη να το αποδεχθώ. Αυτό το πράγμα ορισμένοι δημοσιογράφοι και πολύς κόσμος το θεώρησαν ως πλαστογράφηση. Στο μεταξύ, δεν βρισκόντουσαν τα δύο συμβόλαια που είχα προτείνει. Αλλά ο μεγάλος Θεός βρήκε στον υπολογιστή της τέως ιδιαιτέρας μου τα κείμενα όπως ήταν γραμμένα. Μετά ακολούθησε σιωπή από τα ΜΜΕ», είπε σχετικά για το ζήτημα.

Γεγονός πάντως είναι πως και η συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και άλλες που την έφεραν ως πρωταγωνίστρια, διασάλευσαν τις σχέσεις με το Προεδρικό και με τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος την περίοδο εκείνη δεν ξέφυγε της κριτικής για την επιλογή προσώπων σε δημόσια αξιώματα./ibna