Σήμα προς όλους για συνέχιση των συνομιλιών έστειλε η Λευκωσία

Σήμα προς όλους για συνέχιση των συνομιλιών έστειλε η Λευκωσία

του Μιχάλη Μιχαήλ

Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό είναι μονόδρομος για την ε/κ πλευρά, η οποία δεν θεωρεί ότι υπάρχουν πραγματικά άλλες επιλογές, δήλωσε σήμερα στη Λευκωσία ο διαπραγματευτής για το κυπριακό Ανδρέας Μαυρογιάννης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν πρέπει να γίνει απλώς μια νέα προσπάθεια για το θεαθήναι που να μην είναι προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα και να μην έχει πιθανότητες επιτυχίας, γιατί τότε «το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να επισημοποιήσουμε το αδιέξοδο», όπως τόνισε.

Τα παραπάνω καθώς και άλλα που αφορούν το κυπριακό, βρέθηκαν στον πυρήνα των όσων δήλωσαν σήμερα από κοινού ο διαπραγματευτής για το κυπριακό Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο από τη Λευκωσία και προκύπτει και από όσα είπαν αμφότεροι οι Κύπριοι αξιωματούχοι όσο αφορά το κυπριακό αλλά και παρασκηνιακά: Συνέχιση των διαπραγματεύσεων παρά τα περί του αντιθέτου μηνύματα και επιδιώξεις κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας που ακούγονται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα.

Συν αυτού, εφόσον έπεται και η έκθεση του ΓΓ των ΗΕ, μέσω των όσων ειπώθηκαν από τους προαναφερόμενους, στέλνεται και το μήνυμα προς τον Αντόνιο Γκουτέρες πως παραμένει θετική η στάση της ε/κ πλευράς και ότι η υφιστάμενη προσπάθεια υπό την κ. Λουτ για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς πρέπει να συνεχιστεί.

Τι πρέπει να αλλάξει

Δεδομένο είναι πάντως την ίδια ώρα πως θα πρέπει να καταγραφούν και αλλαγές για να μπορέσει να υπάρξει πρόοδος στο κυπριακό από εδώ και στο εξής. Όπως γλαφυρά τέθηκε και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, ισχύει η ρήση του Αϊνστάιν ότι είναι μάταιο να νομίζεις ότι θα ρωτήσεις την ίδια ερώτηση 1000 φορές και κάθε φορά να έχεις διαφορετική απάντηση.

Το ερώτημα λοιπόν και το οποίο προσπαθεί να απαντήσει με διάφορους τρόπους η κυπριακή διπλωματία, είναι το τι μπορεί ν’ αλλάξει. Εφόσον το ζήτημα που έχει αναδειχθεί ως κορυφαίο από την τ/κ πλευρά είναι η θετική ψήφος (το δικαίωμα βέτο σε όλες τις αποφάσεις της ομόσπονδης κυβέρνησης) η ε/κ πλευρά έθεσε στο τραπέζι ιδέες ακριβώς για να μπορέσει να υπάρξει μια αλλαγή. Μια από αυτές ήταν και η ιδέα για κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, η οποία λένε αρμόδιες πηγές δεν ήταν πρόταση αλλά μια ιδέα και μόνο. Η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από την τ/κ πλευρά. Μένει όμως στο τραπέζι από τα ΗΕ; Το πιθανότερο είναι πως όχι, όπως λένε διπλωματικές πηγές άρα η συζήτηση για τη θετική ψήφο έχει ακόμη δρόμο.

Ωστόσο δεν είναι αυτό το θέμα το μόνο ερωτηματικό στο κυπριακό. Διπλωμάτες με τους οποίους μιλήσαμε θέτουν το ερώτημα του τι γίνεται για παράδειγμα με τον χάρτη που είχε καταθέσει η τ/κ πλευρά στη Γενεύη και ο οποίος στην πορεία αποσύρθηκε από την ίδια πλευρά. Ισχύει ή όχι η κατάθεσή του; Και υπό την έννοια βέβαια πως οτιδήποτε κατατίθεται στο τραπέζι των συνομιλιών παραμένει εκεί. Το ίδιο ισχύει και για άλλες συγκλίσεις, όπως η αναλογία 4:1 που επίσης φαίνεται να μην ισχύει ειδικά εφόσον τα νούμερα στα κατεχόμενα αναφορικά με τον πληθυσμό διαφέρουν μεταξύ των όσων λέει το «ΥΠΕΣ» και ο Ακιντζί.

Αυτά και άλλα θέματα πέριξ του κυπριακού διαμορφώνουν το μείζον ερώτημα του τι μπορεί ν’ αλλάξει και από ποια πλευρά.

Οι προσπάθειες

Πηγές του ΙΒΝΑ λένε πως οι προσπάθειες που γίνονται, αντιλαμβανομένων των δυσκολιών, συνεχίζονται. Σε αυτό το πλαίσιο, για την ε/κ πλευρά, σκοπός είναι η συνομολόγηση των όρων αναφοράς εφόσον μια τέτοια θετική εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγάλη αλλαγή που το κυπριακό απαιτεί μετά από μια μακρά περίοδο ακινησίας.

Κι αυτό γιατί δεν μπορεί όπως οι ίδιες πηγές λένε, να επαναληφθεί η εμπειρία των προηγούμενων δυο Διασκέψεων που έγιναν στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά, οπότε θα πρέπει οι δυο πλευρές να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις έτοιμες και δεσμευμένες να συζητήσουν όλα τα θέματα, εξ’ ου και η αναφορά και η επιμονή στο πλαίσιο με τις έξι παραμέτρους του ΓΓ.

Σε όλα τα προαναφερόμενα η στάση της τ/κ πλευράς είναι διαφορετική. Μείζον θέμα στα κατεχόμενα που φαίνεται να κρίνει και συμπεριφορές αλλά και εξελίξεις, είναι οι επόμενες «προεδρικές» εκλογές το 2020. Ήδη από τώρα βασικοί αντίπαλοι του Ακιντζί, κι έχοντες απευθείας ανοιχτή γραμμή με την Άγκυρα, όπως ο λεγόμενος «ΥΠΕΞ» Κουντρέτ Οζερσάι, τάσσονται απέναντι σε οτιδήποτε έχει να κάνει με αλλαγή εκ μέρους της τ/κ πλευράς όσο αφορά το κυπριακό.

Αυτή η εξαγωγή του εσωτερικού πολιτικού «πολέμου» στα κατεχόμενα, στο κυπριακό, λένε διπλωμάτες πως αποτελεί και βασική αιτία οπισθοχώρησης σε μια σειρά από συγκλίσεις εκ μέρους των τ/κ αλλά και μεγάλο βαρίδι για την όποια θετική συνέχεια./ibna