Η Τουρκία ζητά την έκδοση μελών της FETO από τη Βόρεια Μακεδονία

Η Τουρκία ζητά την έκδοση μελών της FETO από τη Βόρεια Μακεδονία

Η Τουρκία ζήτησε από τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας να εκδώσουν άτομα που είναι ύποπτα ότι είναι μέλη της οργάνωσης FETO.

Ο Πρωθυπουργός Zoran Zaev δήλωσε ότι οι αρχές στα Σκόπια θα ενεργούν σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση Έκδοσης και τη νομοθεσία της χώρας. Είπε ότι εξετάζουν τα αιτήματα των τουρκικών αρχών, χωρίς όμως να διευκρινίζουν εάν θα ληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες.

«To Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα είναι ο αρμόδιος φορέας για αυτό και αναμένουμε να λάβουμε μια επιβεβαίωση από αυτό το γραφείο. Οι εθνικοί νόμοι, οι διεθνείς νόμοι και η φιλία μας με την Τουρκία θα ληφθούν υπόψη σε αυτό», δήλωσε ο Zaev.

Ερωτηθείς αν το τουρκικό κοινοβούλιο δεν θα επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση που δεν έχουν εκδοθεί οι ύποπτοι για τρομοκρατία, ο Zaev τόνισε ότι δεν περιμένει κάτι τέτοιο.

Πριν από λίγο καιρό, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δημοσίευσε μια λίστα με άτομα που ανήκουν στο κίνημα FETO και ζουν στη Βόρεια Μακεδονία. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τους ιδιοκτήτες πολλών επιχειρήσεων. Η έκδοσή τους ζητήθηκε επίσης από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Hulusi Akar κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια την περασμένη εβδομάδα./ibna