Στη Βυρηττό η νέα τριμερής Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Λιβάνου

Στη Βυρηττό η νέα τριμερής Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Λιβάνου

Στο Λίβανο θα βρεθούν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος και της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης στις 10 Απριλίου 2019 όπου θα συμμετάσχουν στην Τριμερή Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Λιβάνου φιλοξενούμενοι του ομολόγου τους Gebran Bassil.

Η ατζέντα των συνομιλιών των τριών Υπουργών θα περιλαμβάνει τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με τον Λίβανο, τις διμερείς σχέσεις, το προσφυγικό, το ενεργειακό καθώς και περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Επίσης οι συζητήσεις θα εστιαστούν στις δυνατότητες ενισχυμένης συνεργασίας σε τομείς που άπτονται της ασφάλειας και της σταθερότητας, της αμοιβαία επωφελούς οικονομικής ανάπτυξης, τον τουρισμό, την εκπαίδευση και τις πολιτιστικές συνεργασίες.

Η πολιτική κρίση που ταλάνισε τον Λίβανο το περασμένο διάστημα ήταν ο λόγος που δεν προχώρησε περαιτέρω η τριμερής συνεργασία Ελλάδας Κύπρου Λιβάνου, κάτι όμως που φαίνεται να αλλάζει μετά την δημιουργία της κυβέρνησης του Saad Hariri στις 31 Ιανουαρίου 2019.

Να σημειωθεί ότι ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις 28 Μαρτίου 2019 στη Βυρηττό όπου είχε συναντήσεις τόσο με τον ομόλογο του όσο και με την πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Κατά της διάρκεια της επίσκεψης του με τον Λιβανέζο ομόλογο του συζήτησαν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό τομέα. Ενώ υπήρξε και προετοιμασία για την τριμερή.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος στο περιθώριο της Τριμερούς Υπουργικής συνεργασίας θα συναντηθεί και διμερώς με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Gebran Bassil, όπου θα συζητηθούν θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, ενώ θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ιδίως στον πολιτιστικό-μορφωτικό τομέα και στον τουρισμό./ibna