Η Βουλγαρία αναβάλλει την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών μετά τον καυγά για το θέμα του θρησκευτικού νόμου

Η Βουλγαρία αναβάλλει την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών μετά τον καυγά για το θέμα του θρησκευτικού νόμου

Η Βουλγαρία έχει αναβάλει την επίσκεψη του Τούρκο υπουργού Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu που είχε προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου, δήλωσε η αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Η επίσκεψη αναβλήθηκε ως διπλωματικό μήνυμα μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν στη Βουλγαρία οι δηλώσεις Çavuşoğlu, που είπε ότι η Τουρκία είχε παρέμβει στις τροποποιήσεις του νόμου περί θρησκειών.

Οι τροπολογίες, οι οποίες κατατέθηκαν από το κόμμα GERB του Πρωθυπουργού Boiko Borissov και το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, προβλέπουν την αναβολή των χρεών που οφείλουν οι ομάδες πίστης προς το κράτος. Το γραφείο του αρχη-Μουφτή, του πνευματικού ηγέτη της μουσουλμανικής μειονότητας της Βουλγαρίας, είναι ο κύριος δικαιούχος, διότι είναι μακράν ο μεγαλύτερος οφειλέτης, αφού σύμφωνα με αναφορές χρωστάει περί τα οκτώ εκατομμύρια λέβα (περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ).

Η δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών έγινε την παραμονή των τοπικών εκλογών στη χώρα του.

Ο Borissov απαίτησε μία συγνώμη από τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, αλλά δεν έλαβε καμία. Το ζήτημα έγινε αμέσως σημείο τριβής στην εσωτερική πολιτική της Βουλγαρίας, ιδιαίτερα από τους υπερεθνικιστές,, που απαίτησαν την απέλαση του Τούρκου πρεσβευτή.

Η Zaharieva δήλωσε ότι σε πρόσφατη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ είχε μία σύντομη συνομιλία με τον Çavuşoğlu.

«Επανέλαβε ότι είχε παρερμηνευτεί», είπε η ίδια. «Ας πούμε ότι ήταν κάποιο είδος δικαιολογίας».

Η ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας δήλωσε ότι η αναβολή της επίσκεψης ήταν ένα διπλωματικό μήνυμα. «Η διπλωματία έχει διαφορετικές επιλογές για να αντιδράσει, και αυτή είναι μία από αυτές», δήλωσε η Zaharieva./ibna