Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τη Novartis στο Κοινοβούλιο. Ο Λομβέρδος καλείται να καταθέσει

Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τη Novartis στο Κοινοβούλιο. Ο Λομβέρδος καλείται να καταθέσει

Η δικαστική έρευνα σχετικά με το φερόμενο σκάνδαλο δωροδοκίας στην οποία εμπλέκεται η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα και διαβιβάστηκε στο κοινοβούλιο από την Εισαγγελική Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Η έρευνα απέτυχε να αποκαλύψει ενοχοποιητικά στοιχεία – συμπεριλαμβανομένης της απόδειξης παράνομων πληρωμών – ενάντια σε εννέα από τους δέκα υψηλού προφίλ πολιτικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση και κατά συνέπεια οι κατηγορίες εναντίων τους θα αποσυρθούν.

Το ελληνικό Σώμα κλήθηκε να άρει την ασυλία του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, για τον οποίο η έρευνα έδειξε ενδείξεις παραβίασης της πίστης και εμπλοκής σε δωροδοκία.

Ο Λομβέρδος αναμένεται τώρα να καταθέσει ως ύποπτο σε υποτιθέμενο έγκλημα, εάν το κοινοβούλιο αποφασίσει να άρει την ασυλία του. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ολόκληρη η υπόθεση ήταν μια ολοκληρωμένη “κατασκευή από εγκληματίες”, προσθέτοντας ότι υπάρχει “σαφής κατάχρηση εξουσίας”, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αμαυρώνει το όνομά του.

Ο έλεγχος συνεχίζεται στις περιπτώσεις πέντε πολιτικών. Ωστόσο, πηγές επιμένουν ότι οι υποθέσεις αυτές θα κλείσουν μέχρι το τέλος Απριλίου, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Τέσσερις πολιτικοί έχουν ήδη απαλλαγεί.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε ότι το λεγόμενο σκάνδαλο είναι “η μεγαλύτερη σκευωρία που έχει δημιουργήσει ποτέ ελληνική κυβέρνηση εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της”.

Οι επικριτές επισημαίνουν ότι η έρευνα βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις μαρτυρίες των τριών ανώνυμων μαρτύρων, με την κυβέρνηση να φαίνεται πολύ πρόθυμη να μιλήσει για το «σκάνδαλο του αιώνα».

Η έρευνα ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και οδήγησε στην παραίτηση τριών εισαγγελέων, συμπεριλαμβανομένης της πρώην εισαγγελέας διαφθοράς Ελένης Ράικου, η οποία διαμαρτυρήθηκε για «μη θεσμικές παρεμβάσεις» στο έργο της.

Τον Μάιο του 2018, το Κοινοβούλιο σε δέκα χωριστές ψηφοφορίες ψήφισε να στείλει πίσω στο δικαστικό σώμα για περαιτέρω έρευνα τις περιπτώσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου, του Ευρωπαίου Επίτροπου στην Ελλάδα και πρώην υπουργός υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, του νυν Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Οι άλλοι ήταν πρώην υπουργοί υγείας της Νέας Δημοκρατίας Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο πρώην υπουργός Εργασίας και κοινωνικής πρόνοιας Γιώργος Κουτρουμάνης./ibna