“Έκλεισε” η νέα “έξοδος” στις αγορές

“Έκλεισε” η νέα “έξοδος” στις αγορές

“Έκλεισε” η υπό τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους νέα προσφυγή του ελληνικού δημοσίου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για μεσοπρόθεσμης ή και μακροπρόθεσμης διάρκειας δανεισμό, μετά και τις ιδιαίτερα ευοίωνες εξελίξεις στις αγορές, μεταξύ των οποίων η υποχώρηση της απόδοσης των ελληνικών 10ετών τίτλων κάτω από το όριο του 3,5% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2006, και η συνεπαγόμενη συρρίκνωση του spread έναντι του ιταλικού κάτω και από τις 100 μονάδες βάσης .

Η διάρκεια ομολόγων, το ύψος δανεισμού και ο ακριβής χρόνος προσφυγής στις αγορές δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, ωστόσο εξετάζονται ως υπόθεση εργασίας τα 3 ή 7 έτη, τα 2 δισ. ευρώ με 2,5 δισ. ευρώ, και ανά πάσα στιγμή (ενδεχομένως και εντός εβδομάδας) αντιστοίχως. Σημειώνεται εν προκειμένω, ότι είναι πιθανή μια νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s από “Β” σε “-ΒΒ”.

Στην αγορά κρατικών τίτλων, το ελληνικό δεκαετές ομόλογο υποχωρούσε χθες στο απόγευμα κατά 5 μονάδες βάσης, κινούμενο στην περιοχή του 3,46%. Η εν λόγω απόδοση έχει υποχωρήσει κατά 29 μονάδες βάσης σε μηνιαία βάση και κατά 52 μονάδες βάσης σε ετήσια. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου υποχωρούσε στο 2,28% , πέφτοντας μάλιστα κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη απόδοση του αμερικανικού πενταετούς ομολόγου.

Όσον αφορά τα της νέας προσφυγής στις αγορές για δανεισμό, στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εξετάζουν σοβαρά τα σενάρια για έκδοσης τριετούς ομολόγου ή/και 7ετούς για το ποσό των 2 με 2,5 δισ. ευρώ το καθένα, και ίσως και επανέκδοση (re-opening) κάποιων από των υφιστάμενων εκδόσεων με στόχο 1 με 1,5 δισ. ευρώ.

Σύνοδος ΔΝΤ

Ευκρινέστερη εικόνα αναμένεται να υπάρξει μετά την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ξεκινά την Παρασκευή 12 στην Ουάσιγκτον οπότε θα κλείσουν οι λεπτομέρειες μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαίων και Ταμείου για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των 9,7 δισ. ευρώ που οφείλει η χώρα μας στον διεθνή οργανισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποπληρώσει το ακριβό μέρος των δανείων του ΔΝΤ, δόσεις του 2019 και του 2020 που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ και βαρύνονται με πολύ υψηλό επιτόκιο  5,13%./ibna