Η ΕΕ δεν πρέπει να απογοητεύσει τα Δυτικά Βαλκάνια, λέει Γερμανός πολιτικός

Η ΕΕ δεν πρέπει να απογοητεύσει τα Δυτικά Βαλκάνια, λέει Γερμανός πολιτικός

«Εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούμε να ζούμε με ασφάλεια και σταθερότητα μόνο αν καταβάλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την περιφερειακή συμφιλίωση στα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο Michael Roth, υφυπουργός του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σε συνέντευξή του στο Deutsche Welle (DW), ο Roth τόνισε ότι ήταν «ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η ΕΕ έχει εταίρο που, εξ ονόματος όλων, αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία» της περιοχής. Η αναφορά αυτή του Roth αφορούσε τη Βουλγαρία, την οποία επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα σε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γερμανό πρόεδρο Frank-Walter Steinmeier.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο Steinmeier επαίνεσε τις «δραστηριότητες της Βουλγαρίας στους γείτονές της που δεν είναι ακόμη μέλη της ΕΕ», σύμφωνα με το DW.

Ο Roth, ο οποίος είναι σοσιαλδημοκρατικό μέλος της Γερμανικής Βουλής, δήλωσε ότι θα ήταν σημαντικό να «αυξηθεί η προβολή» της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια με το ακόλουθο μήνυμα: «Δεν θα απογοητεύσουμε τους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων, διότι η διαδικασία μετασχηματισμού στην πορεία της ΕΕ είναι πολύ δύσκολη για αυτούς. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί ιδιαίτερα στους νέους που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους και έρχονται στη Γερμανία επειδή δεν βλέπουν τις προοπτικές που υπάρχουν στα Δυτικά Βαλκάνια».

Ταυτόχρονα, ο Roth υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων όσον αφορά τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και την καταπολέμηση της διαφθοράς. «Η ΕΕ είναι πρωτίστως μια κοινότητα αξιών, παρά μια κοινή αγορά ή ένα οικονομικό σχέδιο», τόνισε.

Η Γερμανία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Ο Roth αναμένει ότι το Βερολίνο θα ασχοληθεί πολύ με τα Δυτικά Βαλκάνια. «Τώρα, φυσικά, είμαστε απασχολημένοι με άλλα θέματα. Το Brexit που απαιτεί πολύ ενέργεια και χρόνο είναι ένα παράδειγμα. Επί του παρόντος, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ. «Από αυτή την άποψη, είναι ακόμη πιο σημαντικό να συμπεριλάβουμε στις συζητήσεις το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων», κατέληξε ο Michael Roth./ibna