Β-Ε: Απέτυχε να διορίσει αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Β-Ε: Απέτυχε να διορίσει αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Συνεχίζονται οι αποτυχίες των πολιτικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην μετεκλογική περίοδο, με ακόμη μία «ατυχή έκβαση», καθώς η χώρα απέτυχε να διορίσει αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE). Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον για αυτό το έτος η Β-Ε δεν θα εκπροσωπηθεί στο σημαντικό αυτό θεσμικό όργανο.

Νωρίτερα, οι Tiny Kox (Ολλανδία, UEL) και ο Serhiy Sobolev (Ουκρανία, EPP / CD), που εποπτεύουν και παρακολουθούν τη Β-Ε από την PACE, εξέφρασαν την ανησυχία τους στους προέδρους και των δύο κοινοβουλευτικών οργάνων της Βοσνίας, ότι η προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα στις 6 Απριλίου, θα χάνονταν.

Σύμφωνα με τους κανόνες της PACE, το κοινοβούλιο έχει έξι μήνες μετά την ημερομηνία των εκλογών για να παραδώσει τα ονόματα της νέας αντιπροσωπείας. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ως ένα από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει το δικαίωμα να αποστείλει αντιπροσωπεία δέκα μελών στη Συνέλευση, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Οι Tiny Kox και Serhiy Sobolev ανέφεραν ότι «γνώριζαν πολύ καλά το πολιτικό πλαίσιο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη» και το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για τη σύσταση του Συμβουλίου Υπουργών σε κρατικό επίπεδο θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον διορισμό αντιπροσωπείας της Β-Ε στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ωστόσο, πρόσθεσαν, πως «η απουσία κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Β-Ε στη Συνέλευση είναι ένα πολύ άσχημο μήνυμα της ικανότητας της χώρας να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της στον τομέα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Milica Marković, πρώην εκπρόσωπος της SNSD στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Β-Ε, ανέφερε ότι η χώρα αυτο-αποκλείστηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Η αδυναμία διορισμού μιας αντιπροσωπείας είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας να διοριστεί το νέο Συμβούλιο Υπουργών, γι ‘αυτό και η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Βουλή των Λαών δεν βρίσκονται σε σύνοδο», δήλωσε η Marković, η οποία ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της Β-Ε στην PACE.

Παράλληλα, σημείωσε πως ο διορισμός της αντιπροσωπείας, η οποία αποτελείται από δέκα μέλη – πέντε μόνιμους και πέντε αναπληρωματικούς – ανήκει στην αρμοδιότητα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

«Δεδομένου ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Βουλή των Λαών δεν πραγματοποιούν συνεδριάσεις, δεν έχει διοριστεί αντιπροσωπεία και αυτό σημαίνει ότι η Β-Ε αποκλείστηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση των δραστηριοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2019», προειδοποίησε η Marković.

Σύμφωνα με την ίδια, η αντιπροσωπεία διορίζεται για τετραετή θητεία, αλλά τα μέλη της αντιπροσωπείας λαμβάνουν διαπιστεύσεις για κάθε ημερολογιακό έτος συνήθως τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται πως η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Βουλή των Λαών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Β-Ε πραγματοποίησαν τις εναρκτήριες συνόδους τους, αλλά δεν έχουν συσταθεί οι μόνιμες και μικτές επιτροπές τους, καθώς δεν διορίστηκε το Συμβούλιο Υπουργών.

Πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Β-Ε, Igor Crnadak, επιβεβαίωσε επίσης ότι η Β-Ε έλαβε την «τελευταία προειδοποίηση» σχετικά με το διορισμό της αντιπροσωπείας, αλλά τα θεσμικά όργανα δεν αντέδρασαν.

Τώρα, πολλά κόμματα ζητούν ειδική σύνοδο του Κοινοβουλίου της Β-Ε για να μάθουν ποιος είναι υπεύθυνος για αυτήν την κατάσταση, ενώ σύμφωνα με προηγούμενες παρόμοιες αποτυχίες, είναι βέβαιο ότι τα μέρη θα αλληλοκατηγορούνται και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα./ΙΒΝΑ