Ικανοποίηση για την “Προοδευτική Συμμαχία” και οι μεγάλες προκλήσεις της επόμενης ημέρας

Ικανοποίηση για την “Προοδευτική Συμμαχία” και οι μεγάλες προκλήσεις της επόμενης ημέρας

Χαμόγελα ικανοποίησης έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση η επιτυχημένη εκδήλωση του Σαββάτου όπου επί της ουσίας άνοιξε τη αυλαία για την συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων, που υπήρξε στρατηγική επιλογή του κόμματος αλλά και προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σήμερα μάλιστα δόθηκε στην δημοσιότητα το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με το  κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ)  που αποχώρησε από το Κίνημα Αλλαγής μετά την απόφαση ο επικεφαλής της Θ. Θεοχαρόπουλος να υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών στην βουλή.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές έως την Τετάρτη θα έχει δημοσιευτεί και η εκλογική διακήρυξη του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, που θα αποτελεί και την “ταμπέλα” της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Παράλληλα, στην τελική ευθεία μπαίνουν και οι τελευταίες υποψηφιότητες για το ευρωψηφοδέλτιο. Βασική επιδίωξη είναι να υπάρχει ισχυρή πολιτική εκπροσώπηση με κάποιο ή περισσότερα πρόσωπα από την κυβέρνηση αλλά και αποτύπωμα της συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ με τις άλλες δυνάμεις της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Αν και η αντιπολίτευση κάνει λόγο για “πανηγύρι”, “τυχοδιώκτες” και “πρόθυμους”, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου και το πανηγυρικό κλίμα που εξέπεμψε η συγκέντρωση του Σαββάτου στην Αθήνα ενισχύει την συσπείρωση εν όψει των ευρωεκλογών.

Το στοίχημα του Τσίπρα για αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

Αναλύοντας τα δημοσκοπικά ευρήματα στο Μαξίμου και στην Πλατεία Κουμουνδούρου όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνεται ότι βασικός λόγος που φέρνει το κόμμα του Αλ. Τσίπρα στην δεύτερη θέση είναι η χαμηλή συσπείρωση που δεν ξεπερνάει το 45%. Την ώρα που για την Νέα Δημοκρατία αυτό το ποσοστό φτάνει στο 80% και πλέον. Ακόμη ένας παράγοντας είναι βέβαια και τα χαμηλά ποσοστά στην Βόρεια Ελλάδα με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν να υπογραμμίζουν τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία (ανάπτυξη, χαμηλά επιτόκια στα ομόλογα, έξοδος στις αγορές, η απόφαση για αποπληρωμή του ΔΝΤ, η αποδέσμευση του ενός δις ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων) αλλά και τα λεγόμενα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, οπως ο κατώτατος μισθός, η μη περικοπή των συντάξεων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους νέους επιχειρηματίες.

Στο κάδρο θα μπεί και η μείωση tου αφορολόγητου ορία από τις, περίπου, 8.500 στις 5.500, που είχε προνομοθετηθεί για το 2020 μαζί με την περικοπή των συντάξεων το 2019, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3.5%. Έχοντας οδηγό την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, η κυβέρνηση θα θέσει ευθέως το δίλημμα: Το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί εάν στην κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα προχωρήσει στην περικοπή. Ανοιχτό ενδεχόμενο να μην υπάρξει μείωση άφησε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Μ. Σεντένο.

Παράλληλα με αυτό είναι ήδη σε εφαρμογή το σχέδιο για συνεχή παρουσία με εκδηλώσεις, ομιλίες, συναντήσεις με πολίτες, επαγγελματίες και επιχειρηματίες στην Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αναδειχθούν τα οφέλη από την Συμφωνία των Πρεσπών και να ξεκαθαριστούν τα “θολά” σημεία. Φυσικά θα συνεχιστούν οι διαδικασίες διεύρυνσης των συμμαχιών σε μια προοδευτική κατεύθυνση που θα θέτουν και τις βάσεις για μια νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης στις εθνικές εκλογές./ibna