Γνώμη/Η επίσκεψη του Palmer και η πολιτική κρίση, η τελική αντίστροφη μέτρηση ξεκινά τώρα

Γνώμη/Η επίσκεψη του Palmer και η πολιτική κρίση, η τελική αντίστροφη μέτρηση ξεκινά τώρα

Δεν ταξιδεύει μόνο για να επισκεφθεί την Αλβανία. Πρόκειται για μια περιοδεία στα Βαλκάνια και δεν έρχεται εδώ ως διαπραγματευτής μεταξύ των πλευρών. Παρ’ όλα αυτά, η επίσκεψη του αξιωματούχου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Matthew Palmer την Τρίτη (9 Απριλίου), είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω της κατάστασης που διέρχεται η χώρα. Ποια αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Αμερικανού διπλωμάτη στα Τίρανα; Θα είναι μια ευγενική επίσκεψη ή θα έχει αντίκτυπο στην κρίση που διέρχεται η αλβανική πολιτική; Θα κάνει αυτό που έκανε ο προκάτοχός του, Hoyt Bryan Yee το 2017, όταν κατάφερε να λύσει την κρίση; (με την τοποθέτηση της Σκηνής της Ελευθερίας από την αντιπολίτευση ως ένδειξη διαμαρτυρίας)

Σε μια εποχή που οι δύο πλευρές είναι πιο διαιρεμένες από ποτέ, ενώ οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις αποτελούν αιτία ανησυχίας όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για την κοινωνία εν γένει και ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό εάν οι τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν εγκαίρως ή εάν θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο μαζί με τις γενικές εκλογές, το ζήτημα που τίθεται είναι το εξής: Η επίσκεψη του Will Palmer σηματοδοτεί την έναρξη της επίλυσης της κρίσης;

Η επίσκεψη του Palmer δείχνει ότι η διπλωματία των ΗΠΑ δεν ενδιαφέρεται μόνο για την κατάσταση στην Αλβανία, αλλά ότι προσπαθεί επίσης να προσφέρει μια λύση για αυτήν. Για τις ΗΠΑ, η έλλειψη πολιτικής σταθερότητας στην Αλβανία συνδέεται στενά με την έλλειψη σταθερότητας στην περιοχή και πέρα από αυτήν. Η μάχη για τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια συνδέεται στενά με τη μάχη για σταθερότητα στην περιοχή. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιτρέψουν να επικρατεί αναταραχή σε μια βαλκανική περιοχή και η Αλβανία είναι το κλειδί για αυτή τη σταθερότητα, διότι οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει πολλά σε αυτήν. Είναι πιθανό ότι η επίσκεψη του Palmer θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας λύσης της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία. Ο Palmer είναι εμπειρογνώμονας των βαλκανικών υποθέσεων και καλύπτει αυτή την περιοχή. Ως εκ τούτου, αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να ενεργοποιηθεί η αμερικανική διπλωματία για να λύσει την αλβανική κρίση.

Κατά πάσα πιθανότητα, η Τρίτη θα σηματοδοτήσει την έναρξη της λύσης αυτής της κρίσης. Η επίσκεψη του Palmer θα παρέχει επίσης όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται η αμερικανική διπλωματία. Φυσικά, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ λαμβάνει πολλές πληροφορίες μέσω της πρεσβείας στα Τίρανα, αλλά οι άμεσες επαφές και τα επιχειρήματα των πολιτικών πλευρών θα παράσχουν μια πιο λεπτομερή εικόνα για το τι συμβαίνει στα Τίρανα. Αυτό φαίνεται να είναι το πιο δύσκολο σημείο αυτής της κατάστασης. Μέχρι σήμερα έχουμε ενημερωθεί μόνο για τις δηλώσεις που γίνονται, τις ατομικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται και τις εκκλήσεις για διάλογο και διασφάλισης της ηρεμίας καθώς και τους λόγους για αποφυγή των πράξεων βίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Η επίσκεψη του Palmer εντάσσει σε άλλο επίπεδο το ρόλο των ΗΠΑ σε αυτή τη διαδικασία. Επίσης, η επίσκεψη του Palmer στα Τίρανα αναμένεται να φέρει ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο. Το μόνο πράγμα που δεν είναι διαπραγματεύσιμο για τις ΗΠΑ είναι η δικαστική μεταρρύθμιση. Ο ρόλος που διαδραμάτισε η αμερικανική κυβέρνηση σε αυτή τη μεταρρύθμιση και η υλικοτεχνική της υποστήριξη μπορεί να θεωρηθούν ως μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις των ΗΠΑ στην Αλβανία κατά τη μεταβατική περίοδο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Palmer δεν αναμένεται να προβεί σε παραχωρήσεις σχετικά με αυτό. Με τις αντιδράσεις τους για την κατάσταση στην Αλβανία, οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να ευνοούσαν καμία από τις πολιτικές πλευρές. Η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες ήταν ένα πλήγμα για την κυβέρνηση, τονίζοντας την πολιτική πίεση και τη διαδεδομένη διαφθορά. Η έκθεση τόνισε ότι «αξιωματούχοι, πολιτικοί, δικαστές και ισχυροί επιχειρηματίες κατάφεραν να αποφύγουν τα κατηγορητήρια», εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την αστυνομία και τις απειλές εναντίον των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση έχει επίσης επικριθεί για την απόφασή της να μποϋκοτάρει το κοινοβούλιο και το γεγονός ότι οι διαμαρτυρίες της έχουν καταγράψει πράξεις βίας. Σε αυτό το πλαίσιο, καμία από τις πλευρές δεν είναι ανώτερη και καμία από τις πλευρές δεν μπορεί να αισθάνεται ότι ευνοείται. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πολύ για να δουν σταθερότητα και αυτή η σταθερότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί με την πόλωση της κατάστασης.

Η συνάντηση του Palmer με τον Πρωθυπουργό Edi Rama και τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Lulzim Basha αναμένεται επίσης να είναι η ουσία της επίσκεψής του στα Τίρανα. Τι αναμένεται από αυτές τις δύο συναντήσεις; Όλοι γνωρίζουμε τι θα πει ο Rama και ο Basha σε αυτές τις συναντήσεις. Ο Rama θα ισχυριστεί ότι το κυβερνών κόμμα έχει καλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές και ότι η αντιπολίτευση αποφάσισε να επιλέξει τον δρόμο του μποϊκοτάζ φοβούμενη ότι μπορεί να χάσει αυτές τις εκλογές. Ο Rama θα πει ότι το κυβερνών κόμμα έκανε πολλά για τη δικαστική μεταρρύθμιση, ενώ η αντιπολίτευση φοβάται αυτή τη μεταρρύθμιση.

Από την πλευρά του, ο Basha θα δηλώσει ότι η κυβέρνηση συνδέεται με εγκληματίες και ότι έχει νοθεύσει τις εκλογές, χωρίς να παρέχει στην αντιπολίτευση καμία εγγύηση ότι αυτές οι εκλογές θα είναι δίκαιες. Με βάση αυτό, ο Palmer αναμένεται να προβεί σε αξιολόγηση. Αυτό που ελπίζουμε όλοι είναι να προβεί σε μια αντικειμενική αξιολόγηση της εν λόγω κατάστασης./ibna