Πονοκέφαλος 1,2 δις για την κυπριακή κυβέρνηση οι περικοπές των δημοσίων υπαλλήλων

Πονοκέφαλος 1,2 δις για την κυπριακή κυβέρνηση οι περικοπές των δημοσίων υπαλλήλων

Τι έπεται σε πολιτικό-νομικό επίπεδο μετά την απόφαση δικαστηρίου

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Σε φάση διαχείρισης και με την έννοια του κατεπείγοντος κινούνται οι οικονομικές και πολιτικές αρχές της δημοκρατίας, εφόσον έπεται πιθανώς δημοσιονομικός εκτροχιασμός αν η κυβέρνηση της Κύπρου κληθεί να καταβάλει 1,2 αναδρομικά που περικόπηκαν από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων την περίοδο της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα.

Τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνάντηση με τους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς, ενημέρωσε για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης κυρίως σε νομικό επίπεδο ως προς την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου. Βήματα που έχουν ως επίκεντρο την έφεση η οποία έπεται.

Το ζήτημα απασχόλησε έντονα τον πολιτικό διάλογο και αναμένεται να έχει εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Σε αυτό αναφέρθηκαν και αρμόδιες πηγές λέγοντας πως η προσπάθεια από τον κυπριακό λαό και τα κόμματα ήταν τιτάνια και ότι οι αποφάσεις του 2011 και 2012 για την αντιμετώπιση της έκτακτης οικονομικής κατάστασης είχαν ληφθεί ομόφωνα από τη Βουλή – και σε αυτό το πνεύμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε να κάνει κοινωνούς τις πολιτικές δυνάμεις, να υπάρξει ένας κοινός προβληματισμός.

Τι θα γίνει τώρα

Η κυπριακή κυβέρνηση διαφαίνεται έτοιμη να φτάσει ως και στην τροποποίηση του συντάγματος μέχρι την εκδίκαση της έφεσης για να μην υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί να καλύψει τα μέτρα που λαμβάνονται σε έκτακτες συνθήκες, όπως ήταν η έκτακτη κατάσταση της οικονομίας του τόπου το 2012 – 2013, όπως και για τυχόν και πρόσθετα νομοθετικά μέτρα που μπορεί να χρειαστούν.

«Όλα αυτά είναι υπό την αίρεση των εξελίξεων στον τομέα της δικαιοσύνης. Επειδή έχουν εγερθεί και κάποια νομικά ερωτήματα – πραγματικά υπάρχει μια νομικού περιεχομένου συζήτηση σχετικά με την απόφαση και με το όλο πλαίσιο – συμφωνήθηκε ότι θα συγκληθεί το συντομότερο μια νέα σύσκεψη στην οποία θα είναι και ο Γενικός Εισαγγελέας όπου θα μπορεί να δώσει έγκριτα γνώμη και άποψη για κάποιες νομικές πτυχές» είπε για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην παρούσα φάση η κυπριακή κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος από την πλευρά του αναμένει συναφής πολιτικές αποφάσεις, οπότε και η επόμενη περίοδος θα είναι περίοδος έντονης προετοιμασίας για το θέμα.

Η απόφαση

Στις 29 Μαρτίου το τριμελές Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε με ομόφωνη απόφαση ως αντισυνταγματικό τον περί Μείωσης των Απολαβών και των Συντάξεων των Αξιωματούχων, Εργαζομένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα Νόμου του 2012, ενώ κατά πλειοψηφία κρίθηκαν ως αντισυνταγματικοί ο περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Κρατικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα Νόμος (αποκοπή μέρους των ακαθάριστων απολαβών τους ως εισφορά στον Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας) και τον περί Μη Παραχώρησης Προσαυξήσεων και Τιμαριθμικών Αυξήσεων στους Μισθούς των Αξιωματούχων και Εργαζομένων και στις Συντάξεις της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα Νόμου του 2011.

Ο νόμος για μείωση των μισθών είχε ψηφισθεί τον Δεκέμβριο του 2012 και τέθηκε αμέσως σε ισχύ. Με τον ίδιο νόμο πάγωσαν και οι προσαυξήσεις για περίοδο δύο χρόνων. Ως εκ τούτου τα μέτρα που επιβλήθηκαν το 2012 στο πάγωμα των προσαυξήσεων τη μείωση των απολαβών και το 3% στο σχέδιο σύνταξης είναι αντισυνταγματικά./ibna