Απέρριψε πρόταση για τετραμερή η Λευκωσία

Απέρριψε πρόταση για τετραμερή η Λευκωσία

Την πρόταση μετέφερε χθες η κ. Λουτ, σήμερα την έκανε γνωστή ο Κύπριος Κυβερνητικός εκπρόσωπος

Του Μιχάλη Μιχαήλ

«Είναι γνωστό ότι και στο παρελθόν υπήρχε αυτή η ιδέα (περί τετραμερούς διάσκεψης) η οποία βεβαίως δεν είναι ισορροπημένη. Η ισορροπία των πλευρών δεν εξασφαλίζεται με μια συνάντηση ανάμεσα στις δυο εγγυήτριες δυνάμεις και στις δυο κοινότητες στην Κύπρο». Με αυτό τον τρόπο ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, γνωστοποίησε την ύπαρξη πρότασης προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη από τη διπλωμάτη Τζέιν Λουτ.

Ο κ. Αναστασιάδης είχε συνάντηση σήμερα στο προεδρικό μέγαρο με τους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς για τις αποφάσεις διοικητικού δικαστηρίου όσο αφορά τις περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, και ενημέρωσε και για τις επαφές που είχε χθες με την κ. Λουτ για το κυπριακό. Είναι προφανές πως δεν έγινε γνωστή χθες Κυριακή η πρόταση που μετέφερε η κ. Λουτ στον Κύπριο Πρόεδρο για να ενημερωθούν πρώτα οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στο δια ταύτα πάντως, η Λευκωσία φαίνεται να επιμένει πως τούτη την ώρα το πλέον σημαντικό που μπορεί να γίνει είναι μια συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί και όχι τετραμερής, για να μπουν κάποια θέματα κάτω και να διαφανεί που στέκει η κάθε πλευρά. Είναι πάντως αξιοσημείωτο το γεγονός πως η πρόταση για τετραμερή ήρθε σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω της κ. Λουτ αλλά με αποστολέα την Άγκυρα.

Ο μακρύς δρόμος

Όπως έγραψε και το ΙΒΝΑ χτες και μετά τη συνάντηση που είχαν Αναστασιάδης-Λουτ, ο δρόμος για τη συνομολόγηση όρων αναφοράς στο κυπριακό είναι ακόμη μακρύς. Μιλώντας για τους όρους αναφοράς, εννοείται το συμφωνημένο πλαίσιο μέσα από το οποίο θα συζητήσουν οι πλευρές το κυπριακό. Η προσπάθεια δηλαδή είναι να προσυμφωνηθεί το πλαίσιο αυτό, ορισμένα εκ των θεμάτων του κυπριακού να είναι αποδεχτά κι από τις δυο πλευρές, για να ξεκινήσει μετέπειτα μια διαδικασία διαπραγμάτευσης κυρίως με άξονα την εξωτερική πτυχή, δηλαδή την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Το θέμα της θετικής ψήφου που θέλει η τ/κ πλευρά σε όλες τις αποφάσεις της μελλοντικής, ομόσπονδης κυβέρνησης είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος. Ο οποίος έχει βάλει σε διαδικασία αναζήτησης άλλων λύσεων τους διπλωμάτες στη Λευκωσία και με το αποτέλεσμα να είναι η ανάδυση νέων ιδεών, όπως το προτεινόμενο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης. Η πρόταση απορρίφθηκε ήδη από χθες, εκ μέρους της τ/κ πλευράς. Χωρίς να υπάρξει αιτιολόγηση στην απόρριψη αυτή, διαφαίνεται πως βασικός λόγος είναι ότι υποβαθμίζονται πολιτικά οι τ/κ εφόσον το σύστημα αυτό διακυβέρνησης προνοεί εκ περιτροπής πρωθυπουργό και όχι πρόεδρο.

Στο παρόν στάδιο τα δεδομένα «δείχνουν» λοιπόν ακινησία αλλά ο χρόνος δεν σταματά. Ενόψει υπάρχει η έκθεση του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και εκεί η Λευκωσία θέλει να καταγραφεί πως η προσπάθεια συνεχίζεται υπό την κ. Λουτ. Πριν όμως η τελευταία αναχωρήσει καν από την Κύπρο είχε δημοσιευτεί στα κατεχόμενα και η «αστοχία» στους όρους αναφοράς, δηλαδή στη δουλειά της κ. Λουτ, όπως τη βλέπουν αξιωματούχοι εκεί.

Το γιατί συμβαίνει αυτό, δεν είναι ατυχές να το καταδείξει κανείς εφόσον στα κατεχόμενα και στην Τουρκία είναι επαναλαμβανόμενες οι αναφορές για άλλα πλαίσια λύσης. Διπλωματικές πηγές μίλησαν στο ΙΒΝΑ και τόνισαν πως τελικός σκοπός της Άγκυρας είναι η συνομοσπονδία, κάτι που δεν το λένε επίσημα αλλά το προτάσσουν με δηλώσεις που καταφέρονται εναντίον της συγκεκριμένης προσπάθειας που γίνεται με την κ. Λουτ. Όπως έγινε και την περασμένη Κυριακή.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πάντως ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε πως αυτό είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων./ΙΒΝΑ