Η ΕΕ προτρέπει το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να συνεχίσουν το διάλογο

Η ΕΕ προτρέπει το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να συνεχίσουν το διάλογο

Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία εισήλθαν στην τελική φάση του διαλόγου που στοχεύει στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία διαλόγου έχει σταματήσει πρόσφατα και δεν έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Αυτό το αδιέξοδο ανησυχεί τους εκπροσώπους της ΕΕ. Ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Σερβία, ο Sam Fabrizi κάλεσε την Πρίστινα και το Βελιγράδι να ξαναρχίσουν το διάλογο.

«Καλούμε το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να δεσμευτούν εποικοδομητικά και να εξομαλύνουν πλήρως τις σχέσεις τους μέσω μιας συνολικής και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πορείες τους», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία πρέπει να λύσουν τα προβλήματά τους πριν γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν θα πρέπει να εισαχθούν στην ΕΕ διμερή προβλήματα. Είναι απαραίτητο να συνεχιστεί ο διάλογος. Εάν το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία δεν διευθετήσουν τις διαφορές τους, δεν θα μπορέσουν να γίνουν μέλη της ΕΕ», δήλωσε ο Σχοινάς.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών ήταν αρχικά τεχνικές και ξεκίνησαν το 2011. Τον Απρίλιο του 2013, το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία σύναψαν την πρώτη συμφωνία για την ομαλοποίηση των σχέσεων, η οποία περιελάβανε διάφορα θέματα.

Μέχρι στιγμής, η διαδικασία του διαλόγου επέτρεψε στη Σερβία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το Κοσσυφοπέδιο κατόρθωσε να υπογράψει τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.

Μια σφαιρική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων αποτελεί προϋπόθεση για την προοπτική των δύο χωρών στην ΕΕ, ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές τι μορφή θα έχει αυτή αυτή η συμφωνία.

Η Πρίστινα αναφέρει ότι η συμφωνία θα πρέπει να οδηγήσει στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και την έδρα του στον ΟΗΕ. Το Βελιγράδι αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, απαιτώντας ταυτόχρονα «συμβιβασμό» χωρίς να διευκρινίσει πώς μπορεί να γίνει αυτός ο συμβιβασμός./ibna