Αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα προσφύγων η Βόρεια Μακεδονία;

Αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα προσφύγων η Βόρεια Μακεδονία;

Τα μέσα ενημέρωσης και στις δύο χώρες ανέφεραν πρόσφατα ότι εκατοντάδες πρόσφυγες παραμένουν στην ελληνική πλευρά των συνόρων με τη Βόρεια Μακεδονία σε μια προσπάθεια να διασχίσουν τα σύνορα. Σύμφωνα με τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας, οι φήμες που διαδίδονται στα κοινωνικά μέσα έχουν οδηγήσει σε μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων στα σύνορα. Οι πρόσφυγες θέλουν να περάσουν από τη Βόρεια Μακεδονία και στη συνέχεια να ταξιδέψουν στα κράτη της ΕΕ.

Η Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Radmila Sekerinska ανακοίνωσε αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα με την Ελλάδα λόγω αυτού του νέου κύματος προσφύγων που προέρχονται από τη γειτονική χώρα.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτήν την αυξανόμενη πίεση», δήλωσε η Sekerinska την Κυριακή.

Σύμφωνα με την ίδια, το Κοινοβούλιο αποφάσισε να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις σε περίπτωση κρίσης. “Μια νέα κρίση των προσφύγων στα σύνορα με την Ελλάδα μπορεί να ξεσπάσει τη νύχτα”, δήλωσε ο Sekerinska.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή μένουν εδώ και μέρες σε ένα στρατόπεδο στο Διαβατά, 10 χλμ. δυτικά της Θεσσαλονίκης. Έφτασαν εκεί μετά από ψευδείς ειδήσεις που διαδόθηκαν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης δηλώνοντας ότι τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία θα ανοίξουν κοντά στο χωριό Ειδομένη. Όταν όμως φτάνουν στα σύνορα οι πρόσφυγες συγκρούονται με την ελληνική αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η κατάσταση ήταν ήρεμη, ενώ πολλές αστυνομικές δυνάμεις έχουν τοποθετηθεί και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Οι αρχές και των δύο χωρών ζήτησαν από τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τη συνοριακή περιοχή, καθώς δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στις δυτικές χώρες./ibna