Σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu

Σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu

Αγαστή φαίνεται πως είναι η συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία όσον αφορά στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην τουρκική πόλη Akkuyu, καθώς η ολοκλήρωση του έργου προχωρά με ταχείς ρυθμούς και βάσει του αρχικού σχεδιασμού, ακολουθώντας και τηρώντας, σύμφωνα με ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας, τους κανόνες που έχει θέσει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, στις 8 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η ανέγερση του πρώτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού, σύμφωνα με τα πρότυπα ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, ενώ επί του παρόντος, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την ανέγερση της δεύτερης μονάδας.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η απόκτηση της κύριας άδειας για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας και η έναρξη στην συνέχεια των εργασιών.

Όσον αφορά δε στον τρίτο αντιδραστήρα, έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος για την εξασφάλιση της απαιτούμενης έγκρισης από την Αρχή Ατομικής Ενέργειας της Τουρκίας.

Το 70% των εργασιών για την διαμόρφωση του χώρου και την ανέγερση των υποδομών έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την Anastasia Zoteeva, διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας Akkuyu Nuclear, θυγατρικής της ρωσικής κρατικής εταιρείας ατομικής ενέργειας Rosatom, η οποία παράλληλα δήλωσε πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το έργο στο σύνολο του θα έχει ολοκληρωθεί.

“Τα έργα που έχουν προγραμματιστεί για το 2019 – όπως επεσήμανε η ίδια- περιλαμβάνουν την διαμόρφωση της θεμελίωσης των μονάδων 1 και 2, βάσει των εγκρίσεων και αδειών που έχουν χορηγηθεί. Βασιζόμαστε στην τουρκική πλευρά σε αυτό. Η Rosatom πιστεύει στην σημασία του να μιλά κανείς την ίδια γλώσσα και το έργο ο πυρηνικός σταθμός στο Akkuyu είναι απόδειξη τούτου”.

Ο πυρηνικός σταθμός στο Akkuyu θα αποτελείται από τέσσερις μονάδες VVER-1200 με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 4.800 μεγαβάτ, βάσει της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας που υπεγράφη τον Μάιο του 2010./ibna